Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

03. 06. 2024. 15:28 >> 06:39
15

REZULTATI ISPITA

Maturski ispit iz maternjeg nije položio 501 učenik, samo 100 petica

Maturski ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost nije položio 501 učenik, a petice iz maternjeg je dobilo samo 100 maturanata, dok imamo 300 luča, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za medije Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić zapitao je gdje je "nestalo 200 Luča" i zašto nijesu dobili petice na maturskom. On smatra da je to rezultat rigoroznih kontrola.

“U gimnazijama je 51 učenik iz CSBH dobio jedinicu, a u srednjim stručnim školama 450. Ove godine je najmanji broj realizovanih uvida. Imali smo 107 prigovora, 38 su usvojeni kao osnovani”, rekao je Trivić na konferenciji za novinare i napomenuo da je ranije bilo i preko 300 prigovora.

Naglasio je da je napravljen veliki iskorak, te da prepisivanja nije bilo.

"Ovo je rezultat rada učenika i njihovog znanja”, naglasio je Trivić.

Kazao je i da je oko 20 prigovora uticalo na ocjenu.

Na kraju osnovne škole rezultat je slabiji iz maternjeg. Ukupno 264 učenika dobilo je jedinice, samo 56 na kraju školovanja imalo tu ocjenu.

"Petica je bilo 1.620, a na eksternoj provjeri znanja 591", rekao je Trivić.

Polumaturanti su postigli slab rezultat i iz matematike.

"Njih 188 je imalo jedinice, a na eksternoj 1.244. Brine podatak da je šest učenika imalo zaključnu peticu, a na eksternoj su dobili jedinicu", istakao je Trivić.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović rekla je da postoji nesklad u pokazivanju znanja u školi i na eksternim testovima.

"Nerado u obrazovnom procesu dajemo jedinice, neopravdano. Prilično smo darežljivi kada su u pitanju petice. Veliki je raskorak i kada su u pitanju rezultati, broj Luča. Prvi put imamo predstavljanje realnog stanja. Promijenjeni su svi pravilnici koji se odnose na proces testiranja”, kazala je ona.

Ukazujući na ranije prakse i slučajeve zloupotrebe mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, Jakšić Stojanović je rekla da su preduzeli sve mjere kako bi ove godine testiranje bilo sprovedeno na adekvatan način.

Ministarka je rekla da se mora raditi, između ostalog, sa nastavnicima, da se preispitaju kriterijumi koji se odnose na dobijanje luča.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније