Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ RTCG ]

10. 06. 2024. 21:28 >> 06:40
7
Čitaj mi:

EMISIJA "NAGLAS"

Loši rezultati sa matura otrežnjenje: Zakazao cjelokupni sistem

Loši rezultati sa maturskih i eksternih ispita su veliko otrežnjenje, nisu šok i jesu bili očekivani, ali su velika poruka da se u obrazovnom sistemu mora nešto mijenjati.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović podsjetio je da je prošle godine bilo prepisivanja, te su u tom smislu postigli napredak.

"Uveli smo stroge kontrolne mehanizme da spiječimo prepisivanja. Dobro je što je napravljen korak u tom pravcu, pa smo sačuvali integrittet cjelokupnog procesa", kazao je on, gostujući u emisiji "Naglas" na TVCG. 

Ipak, s obzirom na loše rezultate sa maturskih ispita, Bojović navodi da je u cjelokupnom crnogorskom društvu na djelu obezvređivanje i dekandencija truda, rada i znanja. 

"Parola snađi se postala je krilatica koja se proširila u svim segmentima društva. Zašto se truditi kad se sve može postići na lakši način. Moramo shvatiti da se znanje ne prodaje", poručio je Bojović.

Bojović ocjenjuje da ne treba upirati prste ni u kog, jer su svi krivi.

"Nastavno osoblje je popustilo prema pritiscima, a roditelji su navalentni", konstatovao je Bojović.

Pravilnik za Luču zreo za doradu

Bojović je u emisiji poručio da je pravilnik za dobijanje diplome Luča zreo za doradu. 

"Ide se ka tome da je posebno vrednuje sposobnost prilagođavanja, kritičko razmišljanje, mišljenje... Sve je to ostavljeno po strani. Temeljna znanja i vještine se moraju vrednovati", poručio je on. 

Trivić: Rezultati me nisu šokirali 

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić naveo je da su prošle godine telefoni najviše korišteni na ispitima, te su stoga krenuli u izmjenu propisa. 

Poručio je da ga rezultati nisu šokirali i da je očekivao da bude loših rezultata.

"Učenici su bili osuđeni na znanje. Ipak bih napomenuo da mi imamo mnogo talentovane djece i odličnih učenika. Ali, ipak je ovo slika obrazovnog sistema", kazao je Trivić. 

Roditelji ambiciozni, pojedini profesori posao ne rade kako treba 

Prema riječima profesorice na Univerzitetu Crne Gore Branke Bošnjak, loši rezultati sa ispita su veliko otrežnjenje.

"Sada smo svjesni šta treba mijenjati sistemu i kakve rezove treba praviti", ocijenila je ona.

Bošnjak smatra da su sve prave vrijednosti u crnogorskom društvu urušene.

"Rezultati su odraz nas odraslih, a djeca nisu ništa kriva. Roditelji su mnogo ambiciozni, a ima i nastavnika koji ne rade svoj posao kako treba. Sa druge strane, društvo nije uradilo ništa da prosvjetnim radnicima obezbijedi status u društvu koji zaslužuju. Nekad su profesori i nastavnici imaju dignitet. danas nije tako", primijetila je ona. 

Sistemu trebaju profesori koji će djeci dati slobodu

Profesorica Nada Milović smatra da prosvjetni radnici treba da preuzmu krivicu, jer su upravo oni ti koji su dozvolili prepisivanja. 

"Mi smo stvorili tu klimu. Primjećujem da su testovi u odnosu na prethodne bili glomazniji. Treba usvajati iskustva iz evropskih zemalja i uvidjeti gdje griješimo", dodala je ona. 

Prema njenim riječima, sistemu trebaju nastavnici koji će djecu osnažiti i ohrabriti da razvijaju kritičko mišljenje. 

"Djeci treba sloboda. Poslije svega ovoga, nadam se boljem", optimistična je Milović. 

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović podsjetila je na rezultate PISA testiranja prošle godine.

"Lani smo dotakli dno. Roditelji su se prije ovogodišnjeg testiranja bunili zbog detektora, poručujući da će to za djecu biti dodatni stres. Različitih komentara je bilo, ali nije bilo previše negativnih", kazala je ona. 

Mihailović smatra da roditelji danas mnogo očekuju od djece, a nastavnici sa druge strane insistiraju da đaci imaju dobre ocjene.

"Ni jedni, ni drugi ne treba da bježe od odgovornosti. Ipak, stava sam da se u sistemu pod hitno mora nešto promijeniti", dodala je Mihailović. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније