Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sem Kabral - BBC njuz, Vašington  [ BBC ]

05. 09. 2024. 13:07   >>  15:16

SAD optužuje Rusiju da se meša u predsedničke izbore

Ruski mediji optuženi da se mešaju u predstojeće predsedničke izbore u SAD.

Vladimir Putin i Margarita Simonjan hodaju
Getty Images
Margarita Simonjan je viđena sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 2022. godine

SAD su sankcionisale rukovodioce ruskih državnih medija i ograničile emitere povezane sa Kremljom nakon što su optužile Moskvu za široko rasprostranjenu kampanju mešanja u predsedničke izbore.

Odeljenja za pravosuđe, državu i trezor najavila su u sredu zajedničke akcije kako bi se „agresivno suprotstavili" navodnim operacijama.

Državni tužilac Merik Garland optužio je medijsku kuću Raša Tudej (RT) da je platila firmi iz Tenesija oko devet miliona evra da „kreira i distribuira sadržaj američkoj publici sa skrivenim porukama ruske vlade".

Šefica RT-a Margarita Simonjan bila je jedna od 10 osoba koje su kažnjene zbog navodnih pokušaja da se naruše „poverenje javnosti u naše institucije".

RT je negirao umešanost.

Garland je rekao da Moskva hoće da obezbedi „željeniji ishod" u trci između predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris.

„Ruski program usmeren je na smanjenje međunarodne podrške Ukrajini, jačanje proruske politike i uticaj na birače u SAD", rekao je Džon Kirbi, portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

U međuvremenu je rečeno da su RT i drugi ruski državni mediji bili uključeni u „podlu kampanju da tajno regrutuju nesvesno američke uticajne osobe kao podršku njihovoj zlonamernoj aktivnosti".

Dosadašnji odgovor Bajdenove administracije uključuje:

  • Optuživanje dvoje moskovskih menadžera RT-a - Kostjantina Kalašnjikova i Elene Afanasjeve, da su plaćali kako bi se „pumpala proruska propaganda i dezinformacije" američkoj publici
  • Sankcionisanje 10 ljudi, uključujući Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT.
  • Ograničavanje viza za zaposlene u medijima koje podržava Kremlj
  • Zaplena 32 internet domena koja se koriste za „tajno promovisanje lažnih narativa generisanih veštačkom inteligencijom" ciljajući na određene američke regione na društvenim mrežama
  • Označavanje Rusija Sevodnja i pet njenih podružnica (RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptli i Sputnjik) kao „strane misije", zahtevajući od njih da prijave podatke o osoblju vladi SAD
  • Nudeći nagradu od devet miliona evra za informacije o hakerima povezanim sa ruskom grupom, Russian Angry Hackers Did It (RaHDit).

Veliki deo napora Kremlja u vezi sa dezinformisanjem usmerava i finansira RT, kaže Kirbi.

„RT više nije samo propagandna ruka Kremlja.

„Koristi se za unapređenje tajnih ruskih uticaja", rekao je on.

Državni medij ismejao je optužbe američke vlade, rekavši u izjavi za BBC da je „2016. zvala i da želi sopstvene klišee nazad".

„Tri stvari su izvesne u životu: smrt, porezi i mešanje RT-a u američke izbore", rekli su iz RT.

Krivične prijave protiv Kalašnjikova i Afanasjeve ne navode imenom kompaniju za kreiranje sadržaja sa sedištem u Tenesiju koju su koristili.

Ali opis u sudskom podnesku o „mreži heterodoksnih komentatora koji su usmereni na zapadna politička i kulturna pitanja" poklapa se sa samoopisom koji se nalazi na veb stranici medija pod nazivom Tenet Media.

Tenet objavljuje hiljade video snimaka na engleskom jeziku na društvenim mrežama i promoviše poznate desničarske komentatore Benija Džonsona, Tima Pula i Dejva Rubina kao sopstveni „talenat".

Kompanija je kontaktirana za komentar.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Američki zvaničnici upozoravaju da je sve veći broj stranaca koji pokušavaju da se umešaju u njihove izbore.

U junu, grupa hakera povezanih sa iranskom vladom uspešno je provalila kampanju Donalda Trampa i procurela su interna dokumenta.

Mesec dana kasnije, Ministarstvo pravde zaplenilo je dva domena i pretreslo skoro 1.000 naloga na društvenim mrežama kojima su upravljali ruski akteri da bi „stvorili farmu robota društvenih medija poboljšanu veštačkom inteligencijom koja je širila dezinformacije".

Istraživači su takođe otkrili rastuću operaciju kineskog uticaja koja ima za cilj infiltriranje u američke političke razgovore na društvenim mrežama.

Si Đinping, predsednik Kine, obećao je da se njegova zemlja neće mešati u američke izbore tokom samita sa predsednikom Džoom Bajdenom prošlog novembra.

„SAD mogu apsolutno da očekuju...strani protivnici da pokušaju da potkopaju američko poverenje u našu demokratiju... i poseju partijski razdor.

„I zato je na svima nama da ne dozvolimo da strani protivnici budu uspešni", kazala je Džen Isterli, direktora američke Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost SAD.

Pre osam godina, Rusija je sprovela sofisticiranu kampanju koja je uključivala hakovanje Nacionalnog komiteta Demokratske stranke i curenje ukradenih dokumenata Vikiliksu sa namerom da naškodi predsedničkoj kampanji Hilari Klinton.

Mnoge demokrate tvrde da je operacija pomogla Trampovoj konačnoj pobedi tog novembra.

Američki političari i obaveštajni zvaničnici od tada su zaključili da je operaciju direktno naredio Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Dvanaest ruskih vojnih obaveštajnih službenika optuženo je 2018. a za njihovo hapšenje izdate su međunarodne poternice.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније