Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

S.V. [ Beta ]

12. 08. 2024. 14:53 >> 20:11

Imani Kelif podnijela tužbu u Francuskoj zbog uznemiravanja na internetu

Olimpijska bokserska šampionka Imani Kelif iz Alžira podnijela je tužbu u Francuskoj zbog uznemiravanja na internetu, poslije brojnih kritika i lažnih tvrdnji o njenom polu tokom Olimpijskih igara u Parizu, rekao je danas njen advokat.

Kelif je u petak osvojila olimpijsko zlato u velter kategoriji, poslije dvije nedjelje interesovanja javnosti za nju, kao i za bokserku sa Tajvana Lin Ju Ting, i kritika da njih dvije ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Žalba je podnijeta u petak specijalnoj jedinici pariskog tužilaštva za borbu protiv govora mržnje na internetu i teško sajber uznemiravanje usmjereno na Kelif, rekao je advokat Nabil Boudi.

On je u saopštenju to opisao kao "mizoginu, rasističku i seksističku kampanju" protiv bokserke.

Sada je na tužiocima da odluče da li će pokrenuti istragu. Kao što je uobičajeno u francuskom zakonu, u žalbi se ne navodi ime navodnog počinioca, već se prepušta istražiteljima da utvrde ko bi mogao biti kriv.

Poslije prve borbe Kelif na olimpijskom turniru, kada joj je Italijanka Anđela Karini predala borbu poslije 46 sekundi, na društvenim medijima pojavile su se tvrdnje da je Kelif transrodna ili da je muškarac, što je odbacio i osudio Međunarodni olimpijski komitet.

Kelif je rekla da takve zablude o njoj "štete ljudskom dostojanstvu".

Kelif i Lin su prošle godine diskvalifikovane sa Svjetskog prvenstva u Indiji, nakon što je Međunarodna bokserska federacija saopštila da su njihovi rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni, ali nije dostavila dokumentaciju.

Dobile su podršku sa Tajvana i iz Alžira, a kritikama i tvrdnjama da su one muškarci ili transrodne osobe priključili su se bivši predsjednik SAD Donald Tramp i književnica Džej Kej Rouling.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније