Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

16. 08. 2024. 22:26 >> 22:35
Čitaj mi:

Slikarska tradicija

Likovni susreti “Slikari Lazovići” u Bijelom Polju

Internacionalni likovni susreti “Slikari Lazovići”, u organizaciji JU Muzej Bijelo Polje okupila je sinoć po šesti put slikare iz Crne Gore i regiona.

Na taj način ovi likovni susreti udružuju različite karaktere, stilove, narodnosti i kulture, koje se pretaču u rukopisna djela u hiljadu boja, kazala je rukovodilac postavki u Muzeju Ivana Smolović.

Slikarska tradicija koja u Bijelom Polju datira još od 12 vijeka,kada je napisano Mirosavljevo jevanđelje,koje je ukrašeno sa 300 stilizovanih minijatura,inicijala u boji i, nastavljena je kroz stvaralaštvo ugledne porodice Lazović iz kraja 18 vijeka, koja je ostavila dubok pečat u freskoslikarstvu na ovim prostorima istakao je predsjednik Opštine Petar Smolović.

“I upravo kao što su slikari Lazovići našli načina da u svom vremenu prate evropske tokove umjetnosti prožimajući u svom likovnom opusu i tradicionalne nacionalne vrijednosti, tako su danas ovi susreti nastavak saradnje Bijelog Polja I Crne Gore sa savremenim umjetničkim tokovima Evrope”, dodao je Smolović.

Za direktora JU Muzej Željka Raičevića Slikarski susreti nijesu samo prilika da nastanu sjajna umjetnička djela već i da se rode nova prijateljstva. On je ocijenio da je Manifestacija “Slikari Lazovići” iako, još uvijek, nema dugu tradiciju, već poznata po svom karakteru i kvalitetu i van granica naše zemlje.

U čast učesnika predstavljena je izložba radova sa V likovnih susreta,koju je otvorio jedan od autora Irvin Masličić.Masličić je tom prilikom naglasio da su susreti “Slikari Lazovići” od samog početka prevazišli lokalni karakter i postali prvorazredni likovni događaj u zemlji i region.

“Na slikarskoj koloniji ,po pravilu, prisutne su sve generacije, kako one koje su tek izašle sa akademije tako do dokazanih slikara od kojih su se neki već upisali u istoriju umjetnosti I slikarstva”, kazao je Masličić.

Među učesnicima ovogodišnjih slikarskih susreta je i Nataša Radosavljević Nara impresionista po opredeljenju istovremeno i pjesnikinja liričar i smbolista. Slika uljanim bojama na platnu. Kao izraziti kolorista stvara podjednako slikarskom špahtlom i četkicom, od svetlih, pastelnih tonova do jakih, vatrenih nijansi crvene i zelene, od uglačanih površina do pastuoznih grubih nanosa boja. Najviše slika, pejzaža, ali i portrete, aktove i mrtve prirode. Nara kaže da se njena dva dara prožimaju tako da u pjesmi ima likovnosti kao što I u slikama ima poetike.Neke od njenih slika imaju na poleđini imajui Narinu pjesmu.

Podgoričanaka Milijana Vujović je oduševljena dočekom i ambijentom u kojem će raditi, koji će, po njenom mišljenju, pozitivno uticati na njen i rad njenih kolega. Među kojima su: Zvonko Pavličić iz Srbije, Fatos Bylykbashi iz Njemačke, Esma Šabić iz BiH, Anđela Mujčić iz Srbije, Mirko Dragović iz Crne Gore, Pavlos Papatsakos iz Grčeke i Anđela Došljak iz Crne Gore.

Program je vodila dramaturkinja Vesna Šćekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније