Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.J. [ Index.hr ]

16. 08. 2024. 09:10 >> 09:10
Čitaj mi:

nadmašuju troškove proizvodnje

Šest finansijski najuspješnijih ratnih filmova svih vremena

Ratni filmovi često imaju velike budžete, ali njihov uspjeh na blagajnama obično nadmašuje troškove proizvodnje.

Ratni filmovi su jedan od najpopularnijih žanrova filmske umjetnosti od samih početaka kinematografije.

Ovi filmovi često prikazuju najizazovnije trenutke u ljudskoj istoriji i kombinuju napete akcione sekvence sa dubokim emotivnim pričama, privlačeći gledaoce širom svijeta.

Ratni filmovi često imaju velike budžete, ali njihov uspjeh na blagajnama obično nadmašuje troškove proizvodnje. Portal MovieWeb nedavno je sastavio listu jedanaest finansijski najuspješnijih ratnih filmova svih vremena, a u nastavku možete vidjeti šest filmova koji su se našli na vrhu te liste. Filmovi su poređani od šestog do prvog mjesta.

Spašavanje redova Rajana (1998)

Spašavanje redova Rajana, koji mnogi smatraju najboljim ratnim filmom svih vremena, zaradio je nevjerovatnih 482,3 miliona dolara na blagajnama uz budžet od oko 70 miliona dolara.

Film je bio nominovan za 11 Oskara, a Stivenu Spilbergu je donio drugog Oskara za najbolju režiju.

Priča prati kapetana Džona Milera (Tom Henks) i njegov vod dok pokušavaju da pronađu vojnika Džejmsa Frensisa Rajana (Met Dejmon) da ga vrate porodici nakon što su mu sva braća poginula u ratu.

Denkerk (2017)

Ratni triler Dunkirk, u režiji Kristofera Nolana, zaradio je u bioskopima 530,4 miliona dolara uz budžet od 100 miliona dolara. Film je nominovan za osam Oskara i osvojio tri, a smatra se i jednim od Nolanovih najboljih filmova.

Denkerk je bio i film sa najvećom zaradom iz Drugog svjetskog rata sve dok ga prošle godine nije pretekao Nolanov biografski film Openhajmer, koji je zaradio više od milijardu dolara.

Smješten u 1940. godinu, tokom pada Francuske, film prikazuje evakuaciju vojnika iz Denkerka. Evakuacija je prikazana iz tri različite perspektive: kopna, vazduha i vode.

U filmu igraju neki od najboljih glumaca današnjice, uključujući Keneta Branu, Silijana Marfija, Berija Keogana i Toma Hardija.

Snajperista (2014)

Ratno-biografski film Snajperista, koji je zasnovan na memoarima Američki snajperista: Autobiografija najsmrtonosnijeg snajperista u SAD.

Vojna istorija, u režiji Klinta Istvuda. Film je zaradio 547,4 miliona dolara, sa budžetom od 59 miliona dolara, i osvojio je Oskara.

Film prikazuje životnu priču Krisa Kajla, najuspješnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, koji je završio četiri misije u Iraku nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Operacija Crveno more (2018)

Operacija Crveno more, reditelja Dantea Lama, je ratni film snimljen povodom 90. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine. Film je imao budžet od 70 miliona dolara, a zaradio je 579,2 miliona dolara.

Iako nije zasnovan na stvarnim događajima, inspirisan je početkom građanskog rata u Jemenu, tokom kojeg je oko 600 kineskih državljana evakuisano iz te bliskoistočne zemlje.

Film prati kineske specijalne snage koje moraju da stanu na kraj opasnim teroristima.

Bitka na jezeru Čangđin II (2022)

Bitka na jezeru Čangđin II je ratna drama koju su režirali Čen Kajge, Cui Hark i Dante Lam.

Film je objavljen tokom 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine, a u bioskopima je zaradio oko 626,6 miliona dolara. Ali film je bio na meti kritičara koji su ga nazvali najobičnijom propagandom.

Bitka na jezeru Čangđin II je drugi dio istoimenog filma iz 2021. To je izmišljena reprezentacija bitke kod rezervoara Čosina, u kojoj su učestvovali vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine i američkih trupa tokom Korejskog rata.

Bitka na jezeru Čangđin (2021)

Pored toga što je ratni film sa najvećom zaradom svih vremena, ratna drama Bitka na jezeru Čangđin je i film sa najvećom zaradom na jeziku koji nije engleski, prenosi Index.hr.

Film je zaradio 913 miliona dolara u bioskopima uz budžet od 200 miliona dolara. Kao i njegov nastavak, režirali su ga Čen Kajge, Cui Hark i Dante Lam.

Film prikazuje bitku kod rezervoara Čosin iz perspektive braće Vu Ćjanlija i Vu Vanlija, dvojice vojnika kineske vojske koji zajedno sa hiljadama drugih vojnika pokušavaju da zaštite Sjevernu Koreju od američkih trupa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније