Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

14. 08. 2024. 11:30 >> 11:30
Čitaj mi:

U Kulturnom centru Kotor

Predavanje "Boka – Njegoševa lirska inspiracija"

Predavanje dr Milijane Kandić Simonović ,,Boka – Njegoševa lirska inspiracija“ biće odražano 20. avgusta u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru, sa početkom u 20.30 sati.

Predavanje organizuju Kuturni centar Kotor i Gradska biblioteka i čitaonica.

Kako navode organizatori, Petar II Petrović Njegoš je stvaralac i mislilac koji se u svijesti čitalaca inicijalno formira i definiše kao tvorac epskog književnog izraza. Njegova su djela ogledalo patrijarhalnog morala i konteksta, istorija je njegova pozornica.

"Pjesnik na čijim epskim stihovima kao paradigmi etičkog i filozofskog nasljeđa stasavaju generacije, pisao je, pored cijelog ansambla žanrovske raznovrsnosti i lirske pjesme. On je, što je u širem receptivnom krugu manje poznato ili kao činjenica manje zastupljeno, stvaralac duboke lirske definicije. U nauci i istoriji književnosti se gotovo zasigurno zna da je Njegoš napisao više lirskih versa nego što ih mi danas poznajemo, ali i oni koji su ostali za njim, sačuvani često na neobične načine, prebogat su rasadnik za potpunije, lirsko razumijevanje stvaralačke putanje ovog velikog pjesnika. Sa tom idejom, govorićemo o dvijema pjesmama koje je Njegoš napisao u Boki 1844. i/ili 1845. godine: 'Ljetnje kupanje na Perčanju' i 'Noć skuplja vijeka'", navode u saopštenju.

Nastale manje ili više neposredno prije ,,Luče mikrokozme'' (1845), ove pjesme, dodaju, motivski i spoznajno korespondiraju sa ovim religiozno-metafizičkim djelom, ali i otvaraju i drugačija vrata u Njegošev duhovni i lirski svijet. Činjenica da su obje nastale u Boki (jedna u Prčanju, druga u Perastu) povod su i za promišljanje o romantičarskom značaju prirodnog okruženja kao inspiracije za lirsko uobličavanje specifične čulnosti i duboke refleksije.

U kratkoj biografiji podsjećaju da je dr Milijana Kandić Simonović rođena u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu je upisala 1988. Magistrirala je, a potom, 2016. godine, i doktorirala nauku o književnosti na polju odnosa poezije i slikarstva. Objavila dvije monografije iz naučne oblasti intermedijalnih istraživanja, kao i više naučnih i stručnih radova. Nakon višegodišnjeg metodičkog iskustva na matičnom fakultetu, trenutno radi kao profesor na katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Lođu u Poljskoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније