Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.

16. 08. 2024. 19:10 >> 19:19
1
Čitaj mi:

preminuo u 92. godini

Tihi, Prle, Šurda, Giga, Rođa, Riska, Šojić: Ovo su filmska djeca Siniše Pavića

Vijest da je preminuo Siniša Pavić u 92. godini rastužila je mnoge, ali ono što je sigurno, jeste da se jedna veličina kao što je bio on, u svakom smislu te riječi, nikada neće zaboraviti zbog svih svojih djela i likova koje je stvorio.

Jedna je od najplodnijih TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput „Pozorišta u kući“, „Otpisanih“, „Vrućeg vjetra“… Scenarista je i filmova „Tijesna koža“ i „Laf u srcu“, piše Telegraf.

Osim serija koje je stvorio, ostaće upmaćen i po tome što je “otac mnogih likova”, koji će zahvaljujući njegovom umijeću zauvijek ostati da žive među nama.

U nastavku teksta pogledajte ko su “filmska djeca” Siniše Pavića:

Prvi lik koji je uspio da stvori još na samom početku svoje karijere jeste legendarni Rođa Petrović u seriji “Pozorište u kući”, davne 1972. godine, kojeg je maestralno odigrao Vlastimir Đuza Stojiljković.

Nakon njega stižu Tihi i Prle u seriji Otpisani i Povratak otpisanih. Za ove maestralne uloge bili su zaslužni Voja Brajović i Dragan Nikolić.

Samo šest godina nakon Otpisanih, stigao je i novi lik, koji je tada osvojio čitavu Jugoslaviju – novo Pavićevo filmsko dijete, čuveni Šurda iz Vrućeg vjetra, kojeg je tumačio Ljubiša Samardžić.

Nakon 1987. godine, kreće njegovo, ali i zlatno doba RTS-a, tokom kojeg je narednih godina stvorio nešto što se i danas reprizira i gleda.

U seriji Bolji život, iznjedrio je Gigu Moravca, kojeg je tumačio Marko Nikolić, zatim i serija “Srećni ljudi” i likovi kao što su Riska i Vukašin Golubović, koje su tumačili Radmila Savićević i Desimir Stanojević.

I za sam kraj, lik koji je vjerovatno i najomiljeniji, a jedan od posljednjih koje je stvorio je i čuveni Srećko Šojić, kojeg je dočarao Lane Gutović.

Osim ovih, stvorio je još mnogih likova, ali i serija, kojima je zadužio čitavu kinematografiju bivše Jugoslavije.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније