Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

16. 08. 2024. 15:25 >> 15:35
Čitaj mi:

NA KANLI KULI

Svečano otvoren Trg od ćirilice u Herceg Novom

Na Кanli kuli u Herceg Novom otvoren je Trg od ćirilice, 11. put po redu.

Svečano otvaranje Trga od ćirilice tradicionalno je upriličeno na dan slave osnivača grada Herceg Novog, na praznik Prenosa moštiju Svetog prvomučenika Stefana.

Trg od ćirilice je na samom početku blagoslovio Mitropolit Joanikije.

Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Кatić naglasio je značaj ove svetkovine u očuvanju istorijskog kontinuiteta.

"Nadam se da će Ministarstvo kulture i medija Vlade Crne Gore Trg od ćirilice ubrojati u manifestacije od posebnog značaja za Crnu Goru", poručio je on. 

Svečanosti su prisustvovali dramski umjetnik Goran Slavić, dramska umjetnica Ivana Žigon i vokalno-instrumentalni sastav „Fenečki biseri” koji su otpjevali šest raznovrsnih pjesama.

Nastupio je i ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo“ sa spletom igara iz centralne Srbije i iz Crne Gore i vokalna solistkinja Teodora Bajić, koja je premijerno izvela pjesmu „Božiji sluga”, autora Radovana Ralevića.

Poseban akcenat ovogodišnje svetkovine je na jubilejima Prepodobnog Justina Ćelijskog –130 godina od njegovog rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od otkrovenja njegovih časnih moštiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније