Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.M. [ Beta ]

15. 08. 2024. 10:07 >> 10:08
Čitaj mi:

u Indijan Velsu

Umrla američka glumica Đina Roulands

Američka glumica Đina Roulands umrla je u 94. godini u svom domu u Indijan Velsu u Kaliforniji.

Ona je ostvarila brojne zapažene uloge u filmovima svog supruga, glumca i reditelja Džona Kasavetisa, ali i sa rediteljima kao što su Vudi Alen i Džim Džarmuš, javili su specijalizovani američki sajt TMT i Njujork tajms.

Roulands je bila nominovana za Oskara za film "Žena pod uticajem" iz 1974. i "Glorija" iz 1980. Oba filma režirao je njen muž Džon Kasavetis.

Ona je poslednjih pet godina patila od Alchajmerove bolesti, prema izjavi sina Nika Kasavetisa za Njujork tajms u junu.

I posle smrti supruga Džona Kasavetisa 1989. godine, Roulands je i dalje bila tražena za uloge na filmu i u televizijskim serijama.

Roulands, koja je osvojila četiri nagrade Emi, dva Zlatna Globusa i dvije nominacije za Oskara započela je svoju karijeru u pozorištu i na televiziji 1950-ih godina.

Iako nije osvojila Oskara za pojedinačne uloge, 2015. godine dobila je počasnog Oskara od Akademije filmskih umetnosti i nauka. Te godine je prestala da glumi.

U filmu Beležnica (The Notebook) iz 2004. godine koji je režirao njen sin Nik Kasavetis, igrala je ulogu žene koja pati od Alchajmera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније