Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

15. 06. 2024. 13:59 >> 13:59
Čitaj mi:

EURO 2024

Španija-Hrvatska: Evropski klasik i derbi cijelog prvog kola

Drugi dan EURA donosi i duele u tzv. "grupi smrti" gdje će prvi meč donijeti i derbi dana, a možda i kompletnog prvog kola kada u Berlinu na teren izađu ekipe Španije i Hrvatske.

Prije početka turnira analitičari su za glavne favortite proglasili Englesku, Francusku, Njemačku i Portugal za glavne favorite. Odmah u idućem redu pominje se ime "crvene furije", uz napomenu da mladi roster Španije i te kako ima sposobnost da ode do samog kraja.

U pitanju je prije svega jedina reprezentacija koja uz Njemačku ima tri titule prvaka Starog kontinenta, pa i taj šampionski gen nikad ne treba podcijeniti.

U prvi meč ulaze nakon dvije uzastopne pobjede na posljednjim provjerama, ubjedljivo ali i ruku na srce sa ekipama siromašnijeg fudbalskog kvaliteta. Tako je Andora poražena sa 5:0, Sjeverna Irska sa 5:1, ali Luis de la Fuente je želio da prije svega razigra svoje momke.

Emerik Laport, fudbaler Al Nasra koji je projektovan za startnog štopera, požalio se na treningu pa je moguće da od prvog minuta zaigra Naćo iz Real Madrida, zajedno sa visokim Robinom Le Normanom iz Sosijedada.

Bekovske pozicije su pokrivene sa Dani Karvahalom i fudbalerom koji je imao sjajnu sezonu u Leverkuzenu, Aleksom Grimaldom.

U veznom redu "cementirani" Rodri i Pedri, dok ostaje da se vidi koji ofanzivni dvojac će dobiti prednost, Mikel Merino i Dani Olmo, koji posebno dobro poznaje hrvatski fudbal, budući da je igrao za zagrebački Dinamo, ili pak Fabian Ruiz i NIko Vilijams.

Zvuči gotovo nevjerovatno, ali jedini kojem je u tom ofanzivnom dijelu zagarantovano mjesto je Lamine Jamal, tinejdžer koji ima 16 godina i koji će danas najvjerovatnije oboriti rekord kao najmlađi fudbaler ikada na Evropskom prvenstvu.

Sam špic je ostavljen za Alvara Moratum, dok će Ferna tores i Hoselu čekati svoju priliku sa klupe.

Zlatko Dalić neće previše taktizirati, zadnji put kad je to probao protiv Španije poražen je sa 6:0 (UEFA Liga nacija 2018. godine).

Livaković je siguran na golu, ispred njega Šutalo i Pongračić, dok su na bekovima Joško Gvardiol koji polako preuzima od Luke Modrića lidersku poziciju "Vatrenih" za budućnost, dok je na desnom boku sjajni bek Leverkuzena Josip Stanišić.

Vezni red je pravo blago hrvatskog fudbala trijumivrat Modrić-Kovačić-Brozović sa mlađim Lovrom Majerom ispred njih. U napadu Andrej Kramarić, kao sekundarni napadaš i Ante Budimir kao pravi "target man".

Hrvatska i Španija su do sada igrali 10 puta, Španija je slavila šest, Hrvati tri puta, a samo jedan meč je završn neriješeno, i to posljednji koji su ove dvije reprezentaije igrale u finalu Lige nacija 2023. godine kada je bilo 0:0 a Španija je dobila nakon boljeg izvođenja penala.

Hrvatima je naravno još u sjećanju i meč sa prošlog Eura, gdje su odigrali pravi fajterski duel sa Špancima, bilo je 3:3 nakon devedeset minuta, ali je "furija" u produžecma prošla dalje nakon data dva gola.

Meč Španija-Hrvatska gledajte direktno na Drugom programu i pratite na portalu RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније