Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

10. 06. 2024. 17:08 >> 09:26

ŠVAJCARSKA

Zalazak generacije koja je puno obećavala

Prije 15 godina malo koji fudbalski analitičar, ali i napredne fudbalske simulacije nisu stavljali popularni "A tim" kao ekipu koja će da osvoji bar jedan veliki turnir sa generacijom koja je nadolazila

Kada se pogledaju veliki turniri vidi se svakako veliki napredak, jer su Švajcarci prvo postali ekipa koja je redovna na velikim takmičenjima, a onda i nerjetko prođu u nokaut fazu.

Posebno je svešo prošlo evropsko gdje su u osmini finala izbacili favorizovanu Francusku nakon jedne epske utakmice 3:3, sa golovima Seferovića u 81. minutu i Gavranovića u 90. sa kojim su osigruali produžetke, potom i penale na kojima je Jan Zomer odbranio penal Kilijanu Mbapeu i tako poveo Švacjarce u četvrtfinale.

Sva sreća iz tog meča napustila ih je u duelu sa Španijom, gdje su takođe "Furiju" držali na 1:1 sve do penala, Zomer je branio i tu kao u transu, ali tri vezana promašaja sa bijele tačke značila su kraj turnira.

Švajcarska stabilizacija u svjetskom fudbalu počela je sa Jakobom Kobijem Kunom, selektorom koji je vodio od 2000. do 2008. godine tim, u kojem je trasirao put mladim igračima, postavio fudbalsku filozofiju koju su kasnije pratili i njegovi nasljednici, ali i koji je propustio dobar dio prvenstva u Švajcarskoj 2008. godine zbog zdravstvenih problema supruge.

Njega je naslijedio, vjerovatno i najbilji švajcarski stručnjak svih vremena Otmar Hifcild, koji je kasnije prepustio palicu Vladimiru Petkoviću.

Švajcarac, bosanskog porijekla poznad po nešto defanzivnijem pristupu, uspio je da prije svega disciplinuje ekipu, zategne, da bi sličnu filozofiju naslijeido i sadašnji menadžer Murat Jakin.

Nekada i sam reprezentativac i dio ekipe koji je Kobi Kun vodio, prezueo je Petkovićevu formaciju 4-2-3-1, koja se često transormiše u 4-3-2-1, koja kada sve se odigra kako treba postane svojevrsna gvozdena zavjesa za protivničke ekipe.

Možda nisu osvajali ono što im se predviđalo, ali Švajcarci su izgradili kontinuitet, pa čekajući novu generaciju vrijebaju svoj trenutak u kojem bi mogli da naprave korak naprijed.

 

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Ako pogledamo presjek reprezentacije, jasno je da se nameće da dosta toga zavisi od inspiracije Jana Zomera na golu. Golman Intera se profilisao posljednjih sezona kao jedan od boljih evropskih golmana, pogotovo kada su u pitanju utakmice u nacionalnom dresu.

Manuel Akanđi se profilisao kao "specijalac" Pepa Gvardiole koji igra pravog modernog štopera koji često povuče naprijed kontru, ali i kao bek poo potrebi.

Prva zvijezda tima, i neko ko ima prave liderske sposobnosti je bez premca fudbaler Bajer Leverkuzena Granit Džaka.

Fudbaler koji pokriva cijelu sredinu, komanduje odbranom, vuče naprijed u napad, napada gol preciznim i jakim udarcima sa velikih udaljenosti.

Džaka je tip igrača koji će sigurno jednog dana i sam preuzeti da vodi popularni "A tim".

SASTAV:

Golmani: Gregor Kobel (Dortmund), Ivon Mvogo (Lorijen), Jan Zomer (Inter).

Defanzivci: Manuel Akanđi (Mančester siti), Niko Elvedi (Menhengladbah), Rikardo Rodriges (Torino), Fabijan Šer (Njukasl), Leonidas Stergiju (Štutgart), Silvan Vidmer (Majnc), Sedrik Cajsiger (Volfsburg).

Vezisti: Mišel Abišajer (Bolonja), Zeki Amduni (Barnli), Kvadvo Dua (Ludogorec), Remo Frojler (Bolonja), Ardon Jašari (Lucern), Fabijan Rider (Ren), Đerdan Šaćiri (Čikago), Vensan Sjero (Tuluz), Renato Štefen (Lugano), Ruben Vargas (Augsburg), Denis Zakarija (Monako), Granit Džaka (Leverkuzen), Stiven Zuber (AEK).

Napadači: Bril Embolo (Monako), Noa Okafor (Milan), Den Endoj (Bolonja).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније