Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

10. 06. 2024. 17:00 >> 17:03
Čitaj mi:

NJEMAČKA

Posljednji ples Tonija Krosa

Njemačka sa oprezom dočekuje Evropsko prvenstvo u fudbalu. Još otkad je u velikom stilu osvojila Mundijal u Brazilu 2014. godine, "elf" je u slobodnom padu, što je paradoksalno jer talenta i u igračkom i u trenerskom kadru nikad nije bilo više.

Tu je i istorija koja kaže da od tri velika prvenstva koja su organizovali, samo su na Mundijalu davne 1974. godine uspjeli da odu do kraja i osvoje pehar.

Što se evropskog trona tiče, njega čakaju od 1996. kada su u Engleskoj srušili Češku u finalu sa dva gola Olivera Birofa.

Od tada dvije razočaravajuće kampanje 2000. i 2004. gdje su već poslije grupne faze morali da pakuju kofere, potom 2008. finale protiv nadolazeće super sile Španije i poraz.

Od tada dva polufinala na dva naredna turnira, i osmina finala na Euro 2020. godine, kada ih je Engleska sa 2:0 ispratila kući.

Kada se na to nadovežu poražavajuće kampanje sa Mundijala, jasno je da je javnost "gladna" nekog velikog rezultata.

Nakon 15 godina suverene vladavine Joakina Leva, kormilo je povjereno "čovjeku koji sve što takne pretvara u zlato", Hanziju Fliku, stručnjaku koji je pratio na skoro svim prvenstvima Leva, a onda 2019. godine preuzeo Bajern Minhen i sa njima osvojio za tri godine sve što se moglo osvojiti.

Djelovalo je tada da je to prirodan tok, i savršen prikaz još savršenije tranzicije vođenja reprezentacije.

Ipak poslije Katara, a onda i razočaravajućih rezultata na prijateljskim utakmicama, gdje je poraz od Japana od 4:1 bila "posljednja kap", Flik je zamijenjen "izgnanikom" iz Bajerna, Julijanom Nagelsmanom.

Nagelsman je davno pomjerio granice trenerske struke kada je sa samo 28 godina postao najmlađi trener u istoji Bundeslige.

Sada sa odriješenim rukama za svoju viziju, za velikim brojem mladih fudbalera, i sa Tonijem Krosem koji se vratio upravo na njegov poziv, Njemačka ponovo vjeruje.

Grupa sa istorijskim protivnicima kao što su Mađarska i Švajcarska, i Škotska kojoj niko ne daje prevelike šanse, sa pravom postavlja "elf" za prvog favorita grupe.

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Florijan Virc je ime koje je sigurno najtraženije kada je u pitanju njemački fudbalski talenat. Momak koji je sinonim za istorijsku sezonu Bajer Leverkuzena, koji se najavljuje kao "sljedeći veliki potpis" Real Madrida 2025. godine, sigurno je neko od čije će igre zavisiti njemački napad.

Tu je i sjajni Džamal Musijala, standardni Ilkaj Gindogan, Kai Haverc koji je proigrao ponovo kod Artete u Arsenalu, jedan od najboljih golmana svih vremena Manuel Nojer, te komadant nove kraljevske porodice Real Madrida Antonio Ridiger.

Ipak uz poštovanje svih, sve oči će biti uprte u jednog čovjeka - Tonija Krosa.

Fudbaler koji je prije mjesec najavio odlazak u penziju, a potom osvojio Ligu šampiona u Realu sa asistenijom kod prvog gola u finalu.

EURO će biti prilika za njegov posljednji ples i zvanično posljednje igračke dane, i u Njemačkoj a i šire vjeruju da jedan od najboljih veznih fudbalera svih vremena, i jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji fudbala može da povede "manšaft" do kraja.

SASTAV

Golmani: Manuel Nojer (Bajern), Oliver Bauman (Hofenhajm), Mark-Andre ter Štegen (Barselona)

Defanzivci: Valdemar Anton (Štutgart), Benjamin Henrihs (RB Lajpcig), Jozua Kimih (Bajern), Robin Koh (Ajntraht), Maksimilijan Mitelštet (Štutgart), David Raum (RB Lajpcig), Antonio Ridiger (Real Madrid), Niko Šloterbek (Dortmund), Džonatan Ta (Leverkuzen)

Vezisti: Robert Andrih (Leverkuzen), Kris Firih (Štutgart), Paskal Gros (Brajton), Ilkaj Gindogan (Barselona), Toni Kros (Real Madrid), Aleksandar Pavlović (Bajern), Džamal Musijala (Bajern), Leroj Sane (Bajern), Florijan Virc (Leverkuzen)

Napadači: Maksimilijan Bajer (Hofenhajm), Niklas Filkrug (Dortmund), Kaj Haverc (Arsenal), Tomas Miler (Bajern), Deniz Undav (Štutgart)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније