Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

09. 09. 2024. 22:51 >> 22:51

PROŠIRENE MJERE

Njemačka na šest mjeseci proširila režim graničnih kontrola na sve svoje kopnene granice

Vlada Njemačke naložila je danas uvođenje kontrola na svim njenim kopnenim granicama u trajanju od šest mjeseci, čime je proširila mjere koje su već bile na snazi na nekim granicama. Kao razlog je navela ilegalne migracije i zaštitu zemlje od ekstremističkih prijetnji.

„Jačamo unutrašnju bezbjednost kroz konkretne akcije i nastavljamo sa čvrstim pristupom prema neregularnim migracijama“, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer novinarima.

Njemačko ministarstvo saopštilo je da je danas obavijestilo Evropsku uniju o režimu na prelazima na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom, koji će trajati narednih šest mjeseci, a primjenjivaće se od 16. septembra. Restriktivne mjere već su na snazi na granicama Njemačke sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.

„Dok ne postignemo snažnu zaštitu vanjskih granica Evropske unije kroz novi Zajednički evropski sistem azila, moramo dodatno ojačati kontrole naših nacionalnih granica“, rekla je Fezer.

Prema njenim riječima, Njemačka je od prošlog oktobra odbila ulazak više od 30.000 ljudi na svoje granice.

Koaliciona vlada njemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca nalazi se pod pritiskom da se snažnije suprotstavi nelegalnim migracijama.

Prošlog mjeseca, u napadu nožem na posjetioce festivala u Zolingenu, ubijeno je troje ljudi, a počinilac je bio azilant iz Sirije, koji tvrdi da ga je inspirisala teroristička grupa Islamska država.

Njemačka je od 2015. godine primila veliki broj izbjeglica sa Bliskog istoka, ali sada se njene vlasti suočavaju sa sve većim političkim otporom i jačanjem podrške za ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku.

Ta antiimigrantska stranka, popularna na istoku Njemačke, pobijedila je na izborima u saveznoj državi Tiringiji, a u Saksoniji je osvojila drugo mjesto po broju glasova.

U junu ove godine, nakon napada nožem avganistanskog imigranta na policiju, u kojem je jedan policajac poginuo, kancelar Šolc je izjavio da će Njemačka početi s deportacijama kriminalaca iz Avganistana i Sirije.

Krajem avgusta, Njemačka je deportovala 28 državljana Avganistana, navodeći da su oni osuđeni kriminalci, bez navođenja za koja djela su osuđeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније