Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

11. 08. 2024. 20:30 >> 20:39
4
Čitaj mi:

traže da aktivisti budu pušteni

Protest ispred Vlade Srbije traje više od dva sata

Protest u centru Beograda, čiji učesnici traže oslobađanje trojice ekoloških aktivista, ušao je u treći sat.

Građani su poslije 18.00 blokirali raskrsnicu ulica Nemanjina i Kneza Miloša dok su na zgradu Vlade okačili transparent "Promjene ne možeš uhapsiti".

Aktivisti Ivanu Bijeliću određeno je 40 dana zatvora, dok su Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora, takođe zbog ometanja javnog reda i mira.

Demonstracije protiv eksploatacije litijuma u Srbiji održane su juče u cenru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dvije željezničke stanice - Prokop i Novi Beograd.

Po navodima medija, Bjelić i Ristić su uhapšeni rano jutros na stanici Prokop.

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kazao je za N1 da su aktivisti osuđeni zbog vrijeđanja i napada na novinarku Informera.

Dodao je da nisu osuđeni zato što su se vezali za prugu, već da im se na teret stavlja djelo vrijeđanje i napad na novinarku Informera, za šta su i osuđeni.

Ove kazne su, kako je naveo, nepravedne, piše na sajtu te televizije.

"Ako imate prekršajnu prijavu i dobijete kaznu zatvora, to je bukvalno naređeno sa vrha. Sudija je taj koji je samo to potpisao", rekao je on.

Kokanović ističe da će njihov advokat sjutra podnijeti žalbu na te presude.

"Daćemo im neki rok, najvjerovatnije 24 sata kao što su ih osudili, tako da reaguju po hitnom postupku i na našu žalbu, a o sljedećim koracima, akcijama i mjestima će biti javnost blagovremeno obaviještena", naveo je on.

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Nebojša Petković je kazao da će skup trajati dok bude bilo ljudi.

Ovo je spontani skup, kao reakcija na vest o hapšenjima trojice aktivista koji su učestvovali u jučerašnjim blokadama, kao i privođenja Dragana Simovića i Branka Ivkovića, kazao je on.

Na pitanje do kada će protest trajati, Petković je rekao "dok bude ljudi", piše na sajtu N1.

Poziv na dijalog od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Petković smatra samo deklarativnim.

"On nije nadležan i ne zna ništa o tom projektu. Ne možemo iza zatvorenih vrata sa njim da razgovaramo, pozvali smo ga na javnu debatu na RTS", kazao je.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније