Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

08. 07. 2024. 07:49 >> 07:49
1

Rezultati izbora u Francuskoj: Niko to nije predvidio, ali još nije gotovo

Pošteno je reći da niko nije predvidio da ovo dolazi. Iako se nije očekivalo da će krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen osigurati većinu u parlamentu od 577 mjesta, predviđalo se da će završiti prva s više od 200 mjesta.

Ako je vjerovati ranim, ali često pouzdanim izlaznim anketama Francuske, oni će završiti na trećem mjestu s najviše 150 zastupnika.

Umjesto toga, veliki pobjednik je nedavno formirani ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) – nezgrapna koalicija zelenih, socijaldemokrata, komunista i "Nepokorne Francuske" (LFI) ljevičarskog vatrenog govornika Jean-Luca Melenchona koji su, prema projekcijama, dobili blizu ili tek oko 200 izabranih zastupnika.

Čini se da čak i Makronov centristički "Ensemble" (Zajedno) završava ispred Le Pen.

Šta je izazvalo ovo iznenađenje?

Prvo, stopa učešća, od 67 posto, najveća je na francuskim parlamentarnim izborima u ovom vijeku.

Čini se jasnim da su razgovori o najkonzekventnijem glasanju u istoriji zemlje podstakli  biračko tijelo protiv RN-a.

I onda imamo tzv. Republikanski front, neslužbenu, ali uspješnu saradnju protiv RN-a u više od 200 izbornih jedinica kako bi se podržao potencijalni zastupnik s najvećim izgledima da pobijedi kandidata Marine Le Pen.

RN nerijetko uspijeva kada se nekoliko stranaka od desnog centra do lijevog utrkuju jedna s drugom. Često se poricao ovakav fragmentirani krajolik.

Međutim, dok su izlazne ankete mnogima u Evropi donijele olakšanje, ovo je daleko od kraja.

Makronova krila su, barem na domaćem planu, podrezana.

Bit će borbe za formiranje funkcionalne vlade u tako podijeljenom parlamentu jer se lijevi savez i Makronovi centristi zapravo ne slažu, a da ne govorimo o nekim strankama unutar samog saveza.

Ako se formira koalicija, biće slaba i vjerovatno haotična. Ne treba isključiti nove izbore kada to bude zakonski moguće za godinu dana.

I ne treba isključiti da Le Pen sa strane čeka pogodniji trenutak, kako u slučaju novih parlamentarnih izbora, tako i velike nagrade koja dolazi: glasanja za novog predsjednika 2027. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније