Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nena Drašković, Radio Crne Gore

06. 10. 2024. 07:00 >> 08:50
2
Čitaj mi:

borba protiv kriminala

Za vlast antimafija odbor dobra ideja, opozicija skeptična

Ideju o osnivanju skupštinskog antimafija odbora, koju je u razgovoru sa italijanskim kolegom Lorencom Fontanom, inicirao predsjednik Parlamenta Andrija Mandić, pozdravljaju u vladajućoj većini. Smatraju i da bi pri formiranju tog tijela trebalo uzeti u obzir ne samo italijanski model, već i najbolje prakse drugih razvijenih zemalja.

U opoziciji smatraju da borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije treba da vode državni organi, odnosno sudska i tužilačka grana vlasti, te da bi osnivanjem antimafija odbora Pralament ušao u zonu kršenja svoje nadležnosti.

Iz MANS-a ocjenjuju da je riječ o još jednom u nizu pokušaja bez jasne političke podrške, koji ne bi doprinio neophodnoj pravosudnoj i institucionalnoj reformi.

Da je izmjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ključni korak, a građansko -pravni model budućnost borbe protiv korupcije, poručuju iz ASK-a.

Da li bi eventualno osnivanje Skupštinskog antimafija odbora po italijanskom modelu mogao biti korak ka efikasnjoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala?

U jednoj od stranaka vladajuće većine Pokretu Evropa sad podržavaju tu inicijativu i poručuju kako bi i vlast i opozicija trebalo da zajednički definišu način i model njegovog funkcionisanja.

"Naš klub uvijek pozdravlja inicijative da se sagleda neka komparativna praksa naročito od strane naših evropskih partnera koji imaju mnogo više iskustvo u borbi protiv organizovanog kriminala nego Crna Gora i da se shodno njihovom iskustvu i shodno tom praksom pokuša naći neki model koji je blizak našem kontekstu", kaže poslanik Vasilije Čarapić.

U opoziciji nemaju prevelika očekivanja. Nikola Zirojević, poslanik SD-a, kaže da u parlamentu već postoji odbor koji se bavi tom tematikom, te da je riječ o pokušaju jednog, kako se izrazio, novog teatralnog oružja za lov na vještice.

"Borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bez obzira koliko neki poslanici mislili da su važni, pa bio to i sam predsjednik parlamenta, ipak vode nadležni državni organi, to jest Specijalno državno tužilaštvo, presude donose nadležni sudovi, tako da mislim da bi na taj način eventualno parlament mogao ući i u kršenje onoga što je ustavna kategorija, to je miješanje u nadležnosti sudske grane vlasti i nadležnosti tužilaštva", smatra Zirojević.Da je riječ o političkoj izjavi predsjednika parlamenta, te da će se malo šta u istinu realizovati, ocjena je direktora istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca. To, kako ističe, potvrđuje i ranija praksa.

"Još jedna institucija koja zapravo neće imati jasno političku podršku, svakako ne može doprinijeti onome što Crnoj Gori jeste zaista potrebna, to je prije svega pravosudna reforma i reforma onih institucija koji zaista mogu da isporuče konkretan i održiv rezultat, naročito kada je u pitanju borba proti tzv. mafije i organizovanog kriminala", kaže Milovac.

Svako osnivanje tijela koje stavlja u fokus organizovani kriminal i korupciju dobro je došlo, ali ono mora imati i konkretne rezultate, smatra zamjenik predsjednika Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Mladen Tomović.

Ključno je, kaže, što hitnije izmijeniti Zakon o oduzimanju imovine analizirajući italijanski, skandinavski i britanski model. Paralelno sa tim trebalo bi, ističe Tomović, razvijati i model građansko-pravnog oduzimanja imovine.

"Gdje bi se uspostavio ili poseban organ i agencija koja bi se bavila navedenim pitanjima kao što je recimo sučaj u Americi, ili bi postojeći organi preuzeli u obavezu građansko-pravno oduzimanja sa obrnutim teretom dokazivanja, recimo, poreska uprava kroz izmjene zakona o poreskoj administraciji, putem upravnog postupka ili zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države, kroz poseban postupak građansko-pravnog oduzimanja", smatra Tomović.

A da bi zakon uopšte imao smisla, neophodno je, kako poručuje Tomović, da ima retroaktivno dejstvo, da obuhvati sve one koji su nezakonito, odnosno na neobjašnjiv način stekli imovinu i prije 90-tih godina. Zaključuje i da bi teret dokazivanja umjesto na tužilaštvu trebalo da bude na licu za čiju imovinu se sumnja da je stečena nezakonito.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније