Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/M.L.B.

05. 10. 2024. 22:24 >> 22:28
19

IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA

Kurti zatražio vraćanje zone bezbjednosti od pet kilometara

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je vraćanje kopnene zone bezbjednosti od pet kilometara između Srbije i Kosova, zbog navodnih prijetnji vojskom i artiljerijom koje su upućivane u posljednje dvije godine.

On je na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredjeljenje takođe iznio zahtjev da EU, SAD i Velika Britanija prestanu sa beneficijama koje daju Srbiji, kao i da Zapad sankcioniše sve one koji štite i sarađuju sa teroristima i licima sa crne liste SAD.

Zahtijev za vraćanje zone bezbjednosti obrazložio je aktivnostima Srbije na približavanju vojske i artiljerije granici sa Kosovom u posljednje dvije godine.

"S obzirom na to da je Srbija za dvije godine četiri puta dovodila svoju vojsku na našu granicu, mora se obnoviti kopnena zona bezbjednosti, u širini od pet kilometara oko granice Kosova sa Srbijom. Uklonjena je u avgustu 2001. godine, kada je Zoran Đinđić bio premijer, a to zloupotrebljava režim Aleksandra Vučića", rekao je Kurti i ocijenio je da je sadašnje rukovodstvo u Srbiji ostalo agresivno, kao i tokom rata.

On je optužio Srbiju da ne želi napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, pomenuo nesprovođenje Briselskog sporazuma i prošlogodišnji napad na Banjsku, za koji je rekao da je imao glavni cilj - pokretanje širokog i dugog sukoba.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније