Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

05. 10. 2024. 17:38 >> 17:55
1
Čitaj mi:

UPRAVA POLICIJE

Specijalna jedinica policije 27. septembra, nije bila angažovana na Cetinju

Iz Uprave policije ističu da Specijalna jedinica policije nije bila angažovana na Cetinju 27. septembra, kada se desilo ubistvo Vaska Lješkovića, kao i da se plan rada posebnih jedinica policije zna unaprijed i mjesec dana u skladu sa bezbjednosnim procjenama. Otuda je, kažu u policiji, izjava bivšeg premijera Dritana Abazovića, koji bi sve ovo trebalo da zna, a koji aludira da je neko namjerno povukao policijske snage sa Cetinja tog dana, opasna i štetna po bezjednosni sistem Crne Gore.

"Poslaniku Dritanu Abazoviću, kao bivšem premijeru, trebalo bi da bude dobro poznat način angažmana Posebna jedinica policije (PJP) i planiranja njenog angažmana mjesec dana unaprijed po satnicama, shodno bezbjednosnoj procjeni. To saznanje ne daje mu za pravo da bilo kome u komandnom sistemu pripiše sumnju da je sa namjerom povukao PJP kako bi se izvršilo ubistvo na Cetinju 27. septembra 2024", ocijenili su u Upravi policije.

Kako navode u reagovanju, kontekst u kojem je saopštio određeni podatak sugeriše da je neko sa namjerom povukao specijalne jedinice policije neposredno prije ubistva koje je 27. septembra izvršeno na Cetinju, kao posljedica obračuna organizovanih kriminalnih grupa.

"Ovakav kontekst odbacujemo sa indignacijom, čuvajući i štiteći integritet kako Sektora policije posebne namjene, tako i Uprave policije u cjelini i svakog pojedinca u njoj. Naime, nakon ubistva koje se desilo na Cetinju 20. juna 2024. godine, u cilju pojačanog djelovanja prema organizovanom kriminalnim grupama, na području Cetinja bile su angažovane jedinice Sektora policije posebne namjene - Protivterostička jedinica (PTJ) i Posebna jedinica policije (PJP). Te jedinice su svakodnevno sprovodile planske aktivnosti u koordinaciji sa Sektorom za borbu protiv kriminala (SBKP), Regionalnom centrom “Centar” i Odeljenjem bezbjednosti Cetinje. Protivteroristička jedinica - PTJ, shodno prethodno planiranim aktivnostima i strateški važnim međunarodnim obukama koje su se sprovodile u septembru, nije bila angažovana u tom periodu na ispomoći Odjeljenju bezbjednosti Cetinje. Stoga, navedenog dana, specijalna jedinica policije - PTJ, nije bila angažovana na Cetinju", objašnjavaju u Upravi policije.

U skladu sa prethodno utvrđenim planom angažovanja, kako navode, grupa pripadnika PJP, bila je angažovana na zadacima ispomoći Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, sa angažovanjem koje se planira mjesec dana unaprijed i to krajem avgusta za čitav septembar.

"Činjenica da bi poslaniku Abazoviću, kao bivšem premijeru, trebalo da bude dobro poznat način angažmana PJP, i planiranja njenog angažmana mjesec dana unaprijed po satnicama shodno bezbjednosnoj procjeni, ne daje mu za pravo da bilo kome u komandnom sistemu pripiše sumnju da je neko sa namjerom povukao PJP kako bi se izvršilo ubistvo. Takav kontekst od bivšeg predsjednika Vijeća za nacionalnu bezbjednost je štetan i opasan po sistem bezbjednosti. Krivična djela ubistva, dejstvom dalekometnog oružja prema licu koje se nalazilo u privatnom posjedu, ne samo u našoj zemlji, nego i u sistemima sa mnogo jačim bezbjednosnim strukturama su veoma izazovna za državu i sistem. Mnoga smo spriječili, ali složićete se da nema te zemlje koja može spriječiti svako krivično djelo. Iznošenje ovako neutemeljenih tvrdnji i optužbi, od nekog ko je bio na čelu Vijeća za nacionalnu bezbjednost i na čelu BOK-a, a naročito polazeći od važnosti svih reformi i unapređenja koje su sprovedene u obije jedinice Sektora policije posebne namjene (SPPN), i značaja i doprinosa ovih jedinica sektoru bezbjednosti u nesebičnoj borbi protiv OKG i zaštite bezbjednosti građana u posljednjem periodu, može se tumačiti kao namjera direktnog ili indirektnog narušavanja ugleda i kredibiliteta ovih jedinica, a i onih koji njima rukovode", naglašavaju u reagovanju.

Uprava policije, dodaju, na ovaj način želi da pruži objektivne informacije javnosti i razbije maliciozne dezinformacije – bez obzira na to od koga one dolaze, i koje mogu štetiti ugledu i kredibilitetu elitnih policijskih snaga i Uprave policije u cjelini.

"Uprava policije ostaje posvećena profesionalnom i zakonitom postupanju svih svojih jedinica, uključujući one specijalne namjene, u sve u cilju zaštite bezbjednosti građana", poručuju na kraju u Upravi policije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније