Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

06. 10. 2024. 07:50 >> 09:18

OSVRT

Svjedok sedmice: Veselin Radulović

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla advokata Veselina Radulovića.

Ponedjeljak, 30. septembar

Početak prethodne sedmice obilježili su komentari rezultata lokalnih izbora, naročito u Podgorici. Svjedočili smo nastavku prakse da skoro sve političke partije saopštavaju da su zadovoljne rezultatima i da su ostvarile dobar rezultat. Iako je to “zadovoljstvo” u nekim slučajevima čak vrijeđalo zdrav razum sa pokušajima da se evidentan pad povjerenja građanja prikaže kao veliki uspjeh, mislim da su nedavne izbore obilježile dvije ključne stvari.

Prva je da broj apstinenata raste što pokazuje da građani sve manje vjeruju političarima i političkim partijama i što je svojevrstan šamar paritokratiji u Crnoj Gori. Druga je da su građani pokazali da su spremni da kažnjavaju loše upravljanje gradom, ali generalno i državom, odnosno da sada brže reaguju na loše politike i loše prakse. Ne vjerujem da političke partije imaju kapaciteta da shvate poruke koje proizilazile iz rezultata izbora, pa očekujem da u narednom periodu opet imamo na djelu političku trgovinu, ucjene i uslovljavanja sa jedinim ciljem zadovoljenja ličnih i partijskih interesa

Utorak, 1. oktobar

U utorak je objavljeno da je tzv. kju groznicom zaraženo deset građana Nikšića, dok se još uvijek traži adekvatna lokacija za zakopavanje eutanaziranih zaraženih grla koja se danima razvoze po Crnoj Gori. Još jedan slučaj koji pokazuje da sistem ne funkcioniše, da njime rukovode nesposobni i neobrazovani paritijski kadrovi i da u Crnoj Gori ne postoji bilo kakva odgovornost, pa ni ona objektivna ili ljudska. Istoga dana je počela provjera podataka sa popisa koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim se uobičajeno govori.

Nažalost, to su pitanja od ključnog interesovanja u Crnoj Gori, iako ta pitanja nijesu uopšte trebala da budu dio popisa. Možda ova dva događaja najbolje odslikavaju u kakvom društvu živimo i kakvog su profila osobe na pozicijama političke moći koje očigledno više zanimaju rezultati popisa i način kako će te razultate da koriste u političkom interesu, nego što misle o tome kako da riješe ozbiljne probleme.

Srijeda, 2. oktobar

U srijedu je objavljena vijest da je sa jednog biračkog mjesta misteriozno nestao birački spisak i tako je najavljena još jedna epizoda izbornog inženjeringa. Nefunkcionalne institucije kojima rukovode partijski kadar bez znanja i integriteta, godinama nemaju adekvatnu reakciju na ovakve i slične pojave. Događaj je prijavljen državnom tužilaštvu koje bi moralo u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i procesuirati sva odgovorna lica.

Ako sve ostane na tome da je “formiran predmet”, ovakvi i slični događaji će nastaviti da prate sve izborne procese. Nakon izbora u Šavniku koji već dvije godine ne mogu da se okončaju zbog nefunkcionalnosti institucija, krađa biračkog spiska mogla bi predstavljati novi model svih onih koji, nezadovoljni rezultatima izbora, žele da blokiraju izborni proces ili da ga ponavljaju dok izbornim inženjeringom ne ostvare rezulat koji im odgovara. Poražavajuće je da nemamo insititucije koje bi obezbijedile poštovanje pravnog poretka i koje bi takvoj praksi stale na kraj.

Četvrtak, 3. oktobar

Četvrtak je obilježila vijest da je dvadeseti put odloženo suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i pripadnicima kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš. Ovaj događaj je još jednom pokazao da Vesna Medenica i dalje ima uticaja u crnogorskom pravosuđu, da je u mogućnosti da kontroliše veliki broj sudija, a zadužila je i neke od advokata, koji sada zajedno rade u njenom interesu i praktično se rugaju pravosuđu i državi uopšte. Ova odlaganja i očigledne zloupotrebe ukazuju i na potrebu izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku tako što se neopravdana odlaganja na zahtjev odbrane, odnosno okrivljenih i njihovih branilaca, ne bi računala u rok od tri godine nakon koga se ukida pritvor ako se ne donese prvostepena presuda ili da se sa tim odlaganjima rok prekida i da počne teći iznova.

Takva odredba demotivisala bi aktere ovih zloupotreba da to rade ubuduće. Takođe, suđenje Vesni Medenici pokazuje da je u crnogorskom pravosuđu neophodno sprovesti neku vrstu vetinga koji će iz sudstva, tužilaštva i advokature odstraniti sve one koji nemaju integriteta da obavljaju te časne dužnosti i koji su godinama bili dio uhodanih šema preko kojih je urušavan pravni poredak, a pravosuđe devastirano do te mjere da se sada sa njima izrugavaju na ovaj način. Tako bi se odstranile i ove vrste zloupotreba i omogućili elementarni uslovi da pravosuđe funkcioniše u ovom, ali i u drugim predmetima. Mislim da je to u interesu i same Vesne Medenice i drugih optuženih u svim predmetima jer svima njima, ali i drugima koji će biti optuženi, treba obezbijediti pravično suđenje i mogućnost da se od optužbi brane pred sudom znanjem i argumentima, a ne zloupotrebama koje se tolerišu do granice nepodnošljivosti za svakog objektivnog posmatrača. Pravosuđe mora funkcionisati na tim principima i pravilima, a ne na onima koje je sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda uspostavila Vesna Medenica i njeni saradnici iz sudstva, tužilaštva i advokature, a koje sada Medenica sa svojom odbranom promoviše i u ulozi optužene.

Petak, 4. oktobar

Viši sud u Podgorici bio je i u petak u centru pažnje javnosti i medija. Nažalost, opet u negativnom smislu. Naime, objavljeno je da je iz toaleta sa prvog sprata propala wc šolja u kancelariju gdje se nalazi krivična pisarnica. Od renoviranja zgrade u koji se nalaze Viši, Apelacioni i Vrhovni sud, prvo smo prošle godine svjedočili prokopavanju tunela do depoa Višeg suda, a sada se desilo obrušavanje plafona u krivičnoj pisarnici. Slikovito rečeno, izgleda da je ta zgrada izbušena sa svake strane i da se ne zne odakle će prije promaja ili neko obrušavanje da se desi. Ovaj slučaj odmah je bio glavna tema ismijavanja i pravljenja raznih skečeva na društvenim mrežama, ali mislim da je najmanje razloga za šalu i da bi svako dobronamjeran prije trebao da se zabrine. Obrušavanje plafona u zgradi gdje se nalaze sudovi od čijeg rada zavisi napredak države u oblasti vladavine prava, pokazuje kakav je odnos države, odnosno izvršne vlasti prema pravosuđu i koliko je ta vlast zainteresovana za vladavinu pravu i obezbjeđivanje uslova za rad pravosuđa.

Godinama slušamo najave političara o izgradnji “palate pravde” i sl. Ipak, iako znam da se to neće prihvatiti, ja bih predložio rješenje koje je efikasnije, pravednije i ekonomski racionalnije – da se Vlada preseli u zgradu Višeg suda, a nova zgrada Vlade adaptira za potrebe pravosuđa. U krajnjem, Vlada često zasijeda i elektronski, odnosno sjednice održava telefonskim putem, pa bi rekonstukciju svih tunela i rupa u zgradi Višeg suda lakše bilo sprovesti ako bi se tamo preselila Vlada.

Subota, 5. oktobar

U subotu je Viši sud demantovao pisanje medija da je u krivičnu pisarnicu propala wc šolja, precizirajući da se obrušio dio plafona. Istovremeno, mediji su optuženi za jeftini senzacionalizam i obmanjivanje javnosti. Iskreno, u petak sam se nadao da će uslijediti reakcija prema izvršnoj vlasti i da će pravosuđe najzad postaviti jasne i beskompromisne zahtjeve za obezbjeđenje pristojnih i dostojnih uslova za rad.

Nažalost, Viši sud je promašio suštinu i umjesto da se zbog obrušenog plafona obruši na izvršnu vlasti, on se obrušio na medije da se bave jeftinim senzacionalizmom i da obmanjuju javnost. Žao mi je što u sudu ne shvataju da je najmanje važno da li je wc šolja propala kroz obrušeni plafon. Važno je i poražavajuće da je do tog suda prvo prokopan tunel, a sada propadaju prafoni između spratova i da se ne zna sa koje je strane sud više probušen. Kada sudovi, a i pravosuđe u cjelini, shvate u čemu je suština i pokažu integritet u borbi za obezbjeđenje uslova koji su dostojni za rad, tada će početi da ih uvažava i izvršna vlast i možda će im obezbijediti te uslove. Do tada, izvršna vlast će ih tretirati na isti ili sličan način kako ih tretira odbrana Vesne Medenice u postupku koji pokušavaju da vode protiv nje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније