Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

05. 07. 2024. 18:45 >> 18:48

najnoviji američki plan

Hamas dobio pozitivan odgovor od posrednika na amandmane za primirje

Palestinski Hamas je danas saopštio da su amandmani koje je predložio na najnoviji američki plan za prekid vatre "dočekani pozitivnim odgovorom od strane posrednika", ali da "zvanična pozicija Izraela još nije jasna".

Pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa skoro su oživjeli posle zastoja koji je trajao nedeljama.

Američki, katarski i egipatski posrednici teže da premoste jaz koji je tokom proteklih mjeseci više puta osujetio sporazum.

Hamas želi sporazum koji obezbjeđuje da će se izraelski vojnici u potpunosti povući iz Gaze i da se rat završi, ali Izrael je rekao da ne može da ga zaustavi prije eliminacije te ekstremističke organizacije.

"Datum pregovora još nije određen i zavisi od odgovora Izraela", rekao je partparol Hamasa Džihad Taha.

U ratu koji traje gotovo devet mjeseci u Gazi razoren je velik dio te teritorije pod opsadom i raseljena većina od 2,3 mliona ljudi.

Izraelska ograničenja, nastavak borbi i narušavanje reda i zakona omeli su nastojanja da se isporuči humanitarna pomoć i izazvali široko rasprostranjenu glad. Najviši sud UN je zaključio da postoji vjerovatan rizik od genocida u Gazi, što Izrael oštro poriče.

Izrael je započeo rat u Gazi posle napada Hamasa 7.oktobra na južnu izraelsku teritoriju u kojem su palestinski ekstremisti probili graničnu ogradu i ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, a više od 250 oteli i odveli kao taoce.

Od tada je u izraelskim kopnenim ofanzivama i bombardovanju ubijeno više od 38.000 ljudi u Gazi, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i boraca u bilansu žrtava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније