Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

08. 07. 2024. 16:44 >> 16:44

Njemački političari

"Melanšon je isti kao Le Pen, proruski i antisemita"

Dio njemačke političke scene u ponedeljak je sa zabrinutošću pozdravio uspjeh ljevičarskog saveza u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, upozoravajući prije svega na, kako su rekli, antisemitske i antinemačke izjave lidera francuske ljevice Žan-Lika Melanšona.

„Melanšon je prije svega nacionalista i antisemitski populista i ni na koji način demokratski, emancipatorski i proevropski ljevičar“, rekao je predsjednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot (Socijaldemokratska partija Nemačke, SPD) preko X platforme, piše Hina.

Socijaldemokratski političar je bio još direktniji u izjavi dnevnom listu Tagesspiegel.

„Melanšon je antinemački u svojoj srži. On se u suštini ne razlikuje od Le Penove u svojim antinjemačkim i antievropskim izjavama. Nema razloga da vjerujete ovom političaru, on je antievropski ideolog i hazarder“, rekao je Rot.

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga optužio je francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je raspisivanjem prevremenih izbora „uništavao“ politički centar u Francuskoj.

Iako u velikom dijelu njemačkog političkog spektra postoji olakšanje što desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nije osvojilo većinu, oni koji upozoravaju na lidera ekstremne ljevice sve su glasniji.

Među njima je i Armin Lašet, koji je zadužen za spoljnu politiku u okviru Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Dokazalo je da se ekstremna desnica može pobijediti mobilizacijom birača… Ali Melanšon je jednako opasan: antisemitski, antinjemački, antievropski i proruski nastrojen“, rekao je Lašet, bivši kandidat CDU za kancelara, u intervjuu za dnevni list Velt.

Njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) izrazio je olakšanje nakon vijesti da Narodna skupština Francuske nije uspjela da pobijedi u drugom krugu i izrazio nadu da će Makron uspjeti da „konstruktivno formira vladu“.

„Za predstojeće velike projekte na nivou Evropske unije, kao što su razvoj Unije i nova članstva, neophodno je i učešće Francuske. Bez Francuske neće ići“, rekao je Šolc.

Žan-Luk Melanšon je u prošlosti davao brojne izjave protiv Njemačke i Evropske unije, nazivajući Njemačku „čudovištem” koje „EU drži u svojim rukama” i djeluje samo u sopstvenim interesima.

Nakon što je Hamas napao Izrael i masakrirao preko hiljadu civila, Melenšon je odbio da okarakteriše Hamas kao terorističku organizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније