Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

02. 07. 2024. 07:18 >> 07:18

ČETIRI MJESECA

Trampov saradnik Stiv Benon na odsluženju zatvorske kazne

Dugogodišnji saveznik Donalda Trampa Stiv Benon odveden je iza rešetaka pošto se javio u federalni zatvor radi odsluženja četvoromjesečne zatvorske kazne zato što je odbijao da postupi po obavezujućem nalogu Kongresa SAD i pojavi se kao svjedok u istrazi u vezi sa napadom gnijevnih Trampovih pristalica na Kapitol, 6. januara 2021. godine.

Benon je stigao oko ponoći po lokalnom vremenu u Federalnu korektivnu instituciju u Denberiju, u američkoj saveznoj državi Konektikat, pa je formalno odveden u zatvor, saopštio je Zatvorski biro.

Benon je sebe predstavio novinarima kao "političkog zatvorenika", rekao da je ga bivši predsjednik SAD i izvjesno ponovni republikanski kandidat za predsjednika Donald Tramp "veoma podržava", a žestoko je napao vladajući Demokratsku partiju uključujući i državnog tužioca Merika Garlanda.

"Ponosan sam što idem u zatvor", rekao je Benon i dodao da je on "ustao protiv Garlandovog korumpiranog Ministarstva pravde".

Malo prije no što će Benon doći u zatvor, mala grupa pristalica se okupila pokraj druma nadomak zatvorskog kompleksa i klicala njegovo ime. Druga grupa demonstranta je pak za Benona vikala da je "izdajnik" i poručivala: "Stavite ga iza brave", a često je klicala: "Sjedinjene Države".

Sudija je dozvolio Benonu da ostane na slobodi skoro dvije godine, dok je trajao žalbeni postupak, a pozvan je na odsluženje kada je apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu za nepoštovanje Kongresa. Vrhovni sud SAD je u petak odbacio njegov posljednji pokušaj da zaustavi izvršenje presude.

Benon je osuđen jer nije htio da se pojavi pred Komitetom Predstavničkog doma Kongresa za istragu o dešavanjima od 6. januara ali i zato što nije htio da preda dokumentaciju u vezi sa svojom umiješanošću u Trampove pokušaje da preokrene rezultate predsjedničkih izbora 2020. godina u svoju korist, iako je izgubio od Džozefa Bajdena.

U Njujorku se Benon suočava sa krivičnim postupkom zbog pronevjere novca donatora koji je bio namijenjen izgradnji zida duž američko-meksičke granice. Početak suđenja je odložen do kraja septembra.

Tramp je u posljednjim danima svog predsjednikovanja pomilovao Benona, koji mu je na početku mandata bio glavni strateg

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније