Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

04. 07. 2024. 07:44 >> 07:44

"to nije protiv drugih zemalja"

Putin: Kina i Rusija djeluju u skladu sa sopstvenim interesima

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom u Astani da države koje oni predvode djeluju u skladu sa sopstvenim interesima – i da to nije usmjereno protiv ijedne druge zemlje, javlja Glas Amerike.

Dvojica državnika razgovarala su i o Ukrajini i saglasili se da su mirovni pregovori bez prisustva Rusije uzaludni, izjavio je predstavnik za medije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

„U kontekstu Ukrajine, primijećena je beskorisnost bilo kakvih formata bez ruskog učešća“, rekao je Peskov.

Ši i Putin susreli su se na Samitu evroazijskog bezbjednosnog i odbrambenog bloka koji Moskva i Peking vide kao sredstvo suprotstavljanja uticaju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Riječ je o organizaciji nastaloj kao Šangajska organizacija za saradnju, osnovanoj 2001, koju čine Rusija, Kina i centralnoazijske države.

Bjelorusija prvi put prisustvuje na samitu kao punopravna članica organizacije, saopštio je Kremlj.

„Lideri zemalja članica razgovaraće o aktuelnom stanju i izgledima za produbljivanje saradnje i unaprjeđenje njenih aktivnosti“, saopštio je Kremlj.

Samitu ne prisustvuje indijski premijer Narendra Modi – već tu državu predstavlja šef diplomatije.

Organizacija se zalaže za formulisanje zajedničkih pristupa spoljnim bezbjednosnim prijetnjama, usredsređena je na suzbijanje unutrašnjih nestabilnosti i širenje uticaja svog uticaja širom Azije.

U razgovorima učestvuju i Bahrein, Kambodža, Egipat, Kuvajt, Mjanmar, Nepal, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kina i Rusija proglasile su takozvano bezgranično partnerstvo februara 2022, kada je Putin posjetio Peking. Dogodilo se to nekoliko dana pošto je otpočela agresija na Ukrajinu.

Od tada su Si i Putin produbili partnerstvo. Dvojica lidera vjeruju da se ruši posthladnoratovska era kojom, kako vjeruju, dominiraju Sjedinjene Države, piše Glas Amerike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније