Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

20. 06. 2024. 21:43 >> 21:43
Čitaj mi:

demantovali

Bijela kuća zbunjena Netanjahuovim tvrdnjama o zadržavanju isporuke oružja

Bijela kuća je danas saopštila da izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o zadržavanju snabdijevanja Izraela američkim oružjem nisu tačne.

"Bilo je zbunjujuće, u najmanju ruku, sigurno razočaravajuće, posebno imajući u vidu da ni jedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od prijetnje Hamasa", rekao je potparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Netanjahu je u utorak postavio video snimak na društvenim mrežama na kojem je rekao na engleskom jeziku da je obavijestio državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da u proteklih nekoliko mjeseci Vašington zadržava oružje i municiju.

Kirbi je najavio da će se savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džejk Saliven sastati danas s izraelskim ministrom za strateške poslove Ronom Dermerom i svojim kolegom Cahijem Hanegbijem, šefom Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela.

Taj sastanak će se održati nakon otkazivanja sastanka izraelskih predstavnika, vojnih i Ministarstva odbrane, u odgovoru na Netanjahuove javne tvrdnje.

Jedan američki zvaničnik je objavio na društvenim mrežama da je Netanjahu nezahvalan.

I izraelski zvaničnici su kritikovali izjave Netanjahua označivši ih izuzetno štetnim po odnose s administracijom predsjednika SAD Džozefa Bajdena uz napomenu da je sastanak odložen kad su već neki zvaničnici bili na putu za Vašington.

Blinken je sa svoje strane objasnio da će SAD svakako nastaviti da preispituju isporuku bombi Izraelu koja je suspendovana zbog bojazni da bi mogle biti upotrijebljene u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, ali da se druga isporuka pomoći obavljala normalno, preneo je Frans pres.

Agencija konstatuje da ovakva reakcija Bijele kuće nije prva epizoda napetosti u odnosima sa predsjednikom Vlade Izraela od početka rata u Gazi 7. oktobra.

Netanjahuovi odnosi sa Bajdenom posebno su izuzetno komplikovani u posljednje vrijeme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније