Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 06. 2024. 19:20 >> 19:20
Čitaj mi:

poslije izjave da je nemoguće

Vlada Izraela tvrdi da je i dalje posvećena uništenju Hamasa

Vlada Izraela je danas ponovo saopštila da je posvećena cilju uništenja Hamasa iako je glavni vojni protparol rekao da se ne može eliminisati ideologija te palestinske ekstremističke organizacije u Pojasu Gaze.

"Reći da ćemo učiniti da Hamas nestane je bacanje ljudima pijeska u oči. Ako ne obezbijedimo alternativu na kraju, imaćemo Hamas", rekao je sinoć kontra-admiral Daniel Hagari za izraelski TV Kanal 13.

Tu izjavu portparola brzo je odbacila kancelarija premijera Izraela Banjamina Netanjahua čija je vlada potvrdila da se izraelska ofanziva u Gazi neće okončati dok Hamas ne bude poražen.

"Politički i bezbjednosni kabinet predvođen premijerom Netanjahuom je definisao kao jedan od ciljeva rata uništenje upravljačkih i vojnih sposobnosti Hamasa. IDF (Izraelske odbrambene snage) su naravno tome posvećene", saopštila je Netanjahuova kancelarija.

U odvojenom saopštenju na kanalu Telegram vojska je objasnila da je Hagari mislio na Hamas kao ideologiju i da su njegove izjave jasne i direktne.

"Svaka drugačija tvrdnja je izvlačenje izjave iz konteksta", dodaje se u saopštenju.

Izraelski mediji komentarišu da ocjena portparola o nedostižnosti ratnog cilja eliminisanja Hamasa ističe napetost u odnosima između Netanjahua i njegovih najviših odbrambenih zvaničnika prema vođenju rata u Gazi.

Portparol Hagari je u maju rekao da povratak izraelske vojske u područja u Gazi iz kojih se već povukla jeste posljedica toga što vlada nije donijela odluku ko će upravljati palestinskom teritorijom umjesto ekstremističke organizacije.

I ministar odbrane Izraela Joav Galant je apelovao na Netanjahua da donese planove o poslijeratnom upravljanju Gazom, upozorivši u maju da bi propust da se nađe zamjena za Hamas podrio izraelska dostignuća jer bi ekstremistička organizacija bila u stanju da se regrupiše i povrati kontrolu nad enklavom.

Uz to je Galant pozvao Netanjahua da odbaci ideju o izraelskom vojnom i civilnom upravljanju Gazom poslije kraja rata, izazvanog napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine na jug Izraela, kao što neki ultradesničari u Netanjahuovoj vladi zagovaraju.

U TV izvještajima se navodi i da su se načelnik generalštaba Izraela Herci Halevi i Ronen Bar, šef bezbjednosne službe Šin Bet, sukobili Netanjahuom oko strateškog planiranja, a član ratnog kabineta Beni Ganc je podnio ostavku jer je premijer odbio da predstavi poslijeratni plan u određenom roku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније