Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

27. 06. 2024. 16:52 >> 16:52

predložen na samitu u abudži

Plan Zapadne Afrike za vojne mjere bezbjednosti 2,6 milijardi dolara godišnje

Plan koji će koštati 2,6 milijardi dolara godišnje, predložen je šefovima država na samitu u Abudži, u Nigeriji.

Cilj plana je i sprečavanje državnih udara posle niza vojnih pučeva koja su destabilizovali region, rekao je nigerijski ministar odbrane Mohamed Badaru.

Današnji samit je prvi put da taj blok javno planira finansiranje svojih vojnih snaga.

"Više nego ikad, nalazimo se u ključnom trenutku u istoriji naše zajednice u rješavanju problema nesigurnosti", rekao je predsjednik Komisije EKOVAS-a Omar Alie Turej, pozivajući države članice da podrže plan. Očekuje se da će njihovi predlozi biti razmotreni na predstojećem samitu.

Eskalacija vojnih udara u Zapadnoj i Centralnoj Africi destabilisala je region, posebno Mali, Burkinu Faso i Niger, najteže pogođene smrtonosnim nasiljem koje se širi na susjedne zemlje.

EKOVAS je bezuspješno pokušao da vrati demokratiju u te zemlje. Međutim do sada su tri zemlje pogođene državnim udarom povukle iz članstva u toj grupi i otvorile svoja vrata ruskim plaćenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније