Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 06. 2024. 11:01 >> 11:10
Čitaj mi:

Sjevernokorejski mediji

"Sporazum Moskve i Pjongjanga - hitna vojna pomoć u slučaju rata"

Novi sporazum Rusije i Sjeverne Koreje zahtijeva od obje zemlje da iskoriste sva raspoloživa sredstva za pružanje hitne vojne pomoći u slučaju rata, pišu danas sjevernokorejski državni mediji.

Sporazum koji su tokom sastanka u Pjongjangu postigli lideri dvije zemlje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, mediji opisuju kao "veliku nadogradnju bilateralnih odnosa, koji obuhvata bezbjednost, trgovinu, investicije, kulturne i humanitarne veze".

Analitičari smatraju da bi novi sporazum mogao da označi najjaču vezu između Moskve i Pjongjanga od kraja Hladnog rata.

KCNA, zvanična sjevernokorejska novinska agencija, prenijela je danas da u članu četiri sporazuma piše da ako jedna od zemalja bude napadnuta i u ratnom stanju, druga mora bez odlaganja rasporediti "sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju" kako bi pružila "vojnu i drugu pomoć".

Ali, takođe navodi se da takve akcije moraju biti u skladu sa zakonima obje zemlje i članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, koji prepoznaje pravo države članice UN na samoodbranu.

SAD i njihovi saveznici strahuju da bi Pjongjang mogao da obezbijedi Moskvi oružje za rat u Ukrajini u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije za nuklearni i raketni program.

Nakon samita, Kim je rekao da dvije zemlje imaju "vatreno prijateljstvo" i da je sporazum njihov "najjači ugovor ikada", svrstavajući odnos na nivo savezništva. On je obećao punu podršku ratu Rusije u Ukrajini. Putin je to nazvao "prodornim dokumentom" koji odražava zajedničke želje da se odnosi prenesu na viši nivo.

Sjeverna Koreja i Sovjetski Savez potpisali su sporazum 1961, prema kom je, kako navode stručnjaci, vojna intervencija Moskve bila neophodna ukoliko bi Sjeverna Koreja bila napadnuta. Dogovor je odbačen nakon raspada SSSR-a i zamijenjen sporazumom iz 2000. koji je nudio slabije bezbjednosne garancije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније