Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

17. 06. 2024. 09:17 >> 09:17
Čitaj mi:

Rat u Ukrajini – 845. dan

Stoltenberg: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Rat u Ukrajini – 845. dan. Nastavljene su borbe na istoku zemlje. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da članice Alijanse razgovaraju o razmještanju više nuklearnog oružja. Norveška je objavila da će Ukrajini poslati pomoć od 75 miliona dolara za obnovu energetske infrastrukture. Završen je dvodnevni mirovni samit u Švajcarskoj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO-a razgovaraju o razmještanju više nuklearnog oružja, suočeni sa rastućom prijetnjom Rusije i Kine", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Alijansa mora da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima.

Naveo da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je Stoltenberg.

Istakao da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude ugaoni kamen nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svijet.

"Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO-a je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet", rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim riječima, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

"To znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem - Kina i Rusija. Naravno, to ima posljedice", rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније