Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Predrag Vujić - BBC na srpskom  [ BBC ]

26. 06. 2024. 23:24   >>  23:38

Euro 2024: Selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt o zvižducima i čašama sa tribina

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se kao prva iz Grupe C u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali su navijači razočarani igrom.

engleska, engleski navijači
REUTERS/Eva Manez
Izrazi lica engleskih navijača govorili su sve

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se kao prva iz Grupe C u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali su navijači razočarani igrom.

Posle poslednjeg meča grupne faze protiv Slovenije (0:0), pojedini navijači Engleske su zviždali selektoru Geretu Sautgejtu i timu, nezadovoljni nastupima na EP u Nemačkoj.

„To stvara neobično okruženje za rad i izaziva problem timu", rekao je Sautgejt posle utakmice u kojoj Engleska ponovo nije impresionirala.

Uoči početka Evropskog prvenstva, Englezima su davane najveće šanse da osvoje titulu prvaka Evrope, što bi bio njihov najveći uspeh još od titule prvaka sveta 1966. godine.

Na prethodnom EP pre tri godine, Engleska je igrala u finalu na londonskom Vembliju, ali je poražena od Italije posle penal-serije.

Na tekućem turniru u Nemačkoj, Engleska je pobedila Srbiju 1:0, a potom dva puta remizirala - sa Danskom 1:1 i sa Slovenijom 0:0.

U osmini finala, Engleska će najverovatnije igrati protiv Holandije.

Dok su engleski navijači još nekako i istrpeli igru u prve dve utakmice, posle treće im je prekipelo, jer je Engleska bila neubedljiva sa timom koji je na 57. mestu rang-liste FIFA, 52 mesta niže od Engleske.

Sautgejtova ekipa je izviždana, a sa tribina je poletelo i nekoliko praznih čaša ka engleskom selektoru.

Za to vreme, navijači Slovenije su skovali pesmicu: 'Sautgejt, Sautgejt, tenk ju for d point' (Hvala za bod) - pogledajte ovde.

Sautgejt kaže da „razume" zašto su engleski navijači izrazili nezadovoljstvo posle razočaravajućih igara i rezultata u grupi, ali je dodao: „Najvažnije je da navijači ostanu uz tim".

„Razumem ponašanje prema meni i bolje je što su nezadovoljni mnome, nego timom.

„Ali to stvara neuobičajeno okruženje za rad. Nisam video da se nešto slično dogodilo nekoj drugoj reprezentaciji koja se kvalifikovala u osminu finala.

„Razumem navijače, ali ne odstupam i veoma sam ponosan zbog ponašanja igrača".

geret sautgejt
Bradley Collyer/PA Wire
Selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt

Razni bivši engleski fudbaleri, sada komentatori, bili su vrlo kritični prema igri Engleske protiv Danske u drugoj utakmici.

Kapiten Hari Kejn tada je zatražio od medija da budu pozitivniji prema nacionalnom timu uoči meča sa Slovenijom i dodao da bi bivši igrači trebalo da se sete koliko je „težak" fudbal na turnirima.

Na snimcima na društvenim mrežama moglo je da se vidi kako su pojedini navijači ogorčeni posle meča sa Slovenijom, mnogi su psovali Sautgejta, a potom se svađaju sa drugim pristalicama engleskog tima koji smatraju da u svakom slučaju treba da podrže ekipu i selektora.

fudbal, knjiga
YOAN VALAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Primerak knjige Kicker Bible (Fudbalska Biblija) na terenu stadiona u Kelnu - možda je neko smatrao da je potrebno štivo engleskim igračima

„Ovo mi je poznato okruženje, radim u njemu već 20 godina. Moramo da ostanemo na pravom putu i ​​da osiguramo da atmosfera u svlačionici ostane pozitivna", rekao je engleski selektor.

Dodao je da je u poslednje tri, četiri godine, engleska reprezentacija postala zabavna za gledanje i da stoga treba da „budemo veoma, veoma oprezni da tako i ostane."

Rekao je i da ponašanje i reakcija nekih navijača stvara problem timu.

„Želeo sam da odem i pozdravim navijače, da im se zahvalim što su došli, dali nam podršku, ali ponašanje pojedinih ne doprinosi timu.

„Ja mogu da se nosim sa tim, ali mi je potrebno da navijači podrže tim".

engleska, engleski igrači
Adam Davy/PA Wire.

Golman Džordan Pikford priznao je da Engleska „nije odigrala najbolje" i da je stoga razumljivo što ih kritikuju.

„Nijedna utakmica nije laka i bićemo pod kritikama - moramo da se nosimo sa tim. Završili smo na vrhu grupe, iako nismo odigrali najbolje.

„Moramo da zadržimo pozitivan način razmišljanja i donesemo pozitivne stvari. Znamo da nismo bili savršeni, ali nismo poraženi u tri utakmice", dodao je.

I Hari Kejn je konstatovao da nisu pružili najbolje u tri utakmice u grupi.

engleska, engleski navijači
Zac Goodwin/PA Wire

'Vidljiv napredak u igri'

I pre poslednje utakmice u grupi protiv Slovenije bilo je poznato da će Englezi igrati u osmini finala, zahvaljujući rezultatima utakmica drugih grupa.

Očekivalo se, međutim, da će baš zbog te rasterećenosti odigrati bolje protiv Slovenije nego protiv Srbije i Danske.

Englezi su dali samo dva gola u tri utakmice po čemu su tek na 19. mestu među 24 reprezentacije učesnice, a po broju udaraca ka golu rivala su na 17. mestu.

engleska, engleski navijači
REUTERS/Eva Manez
I njoj je jasno da nešto ne štima

Iako su razočarali protiv Slovenije u Kelnu, prkosni Sautgejt kaže da „stvari počinju da se popravljaju".

Odbrambeni igrač Džon Stouns je video isto što i njegov šef.

„Mislim da je bilo poboljšanja u odnosu na druge dve utakmice. Stvorili smo više šansi - još jedan korak u pravom smeru.

„Mogu da razumem frustraciju navijača, ali to je fudbal. Nijedna utakmica nije laka", izjavio je defanzivac Mančester sitija.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније