Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

26. 06. 2024. 11:21 >> 11:20
Čitaj mi:

ANTONI ALBANEZE

Australijski premijer zadovoljan završetkom 'sage' s Asanžom

Australijski premijer Antoni Albaneze rekao je danas da je "vrlo zadovoljan" sporazumom koji je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž postigao sa američkim pravosudnim organima i kojim je okončana sudska "saga" duga gotovo 14 godina.

"Vrlo sam zadovoljan da smo ovom prilikom dobili pozitivan rezultat, i koji je mislim tražila većina Australijanaca", rekao je Albaneze pred australijskim poslanicima u Kanberi.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, državljanin Australije, izjasnio se jutros krivim za nabavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni, prema dogovoru o priznavanju krivice sa američkim pravosudnim vlastima, okončavši tako dugogodišnju pravnu bitku, nakon koje je napustio sudnicu kao slobodan čovjek i uputio se kući - u Australiju avionom koji mu je obezbijedila australijska vlada.

Albaneze je rekao da Australijanci imaju različita mišljenja o Asanžovim aktivnostima i angažovanju, ali da su zadovoljni da se "ta saga završila i da može da se vrati svojoj porodici".

Završetak slučaja Asanž je rezltat "opreznog, strpljivog i odlučnog rada", rekao je Albaneze i dodao da je ponosan na to što je urađeno.

"Više puta sam rekao da nije imalo šta da se dobije od držanja Asanža u zatvoru, i zadovoljan sam da je na putu nazad za Australiju. Bez obzira na stavove oko njegovih aktivnosti, a mogu biti različiti, slučaj oko Asanža je trajao suviše dugo", rekao je Albaneze.

Australijski premijer je potvrdio da australijski ambasador u SAD Kevin Rad i visoki komesar Australije u Velikoj Britaniji Stiven Smit zajedno prate Asanža u avionu kojim se danas prevozi u Australiju, poslije izjašnjavanja pred američkim sudskim organima na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Pacifiku.

U skladu sa dogovorom postignutom sa pravosudnim organima australijski uzbunjivač, osnivač Vikiliksa, optužen zbog obljavlivanja stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata tokom 2010-ih, izjasnio se krivim za nabavljanje i objavljivanje informacija o nacionalnoj odbrani.

Poslije izjašnjavanja pred američkim saveznim sudom u Sajpanu na Marijanskim ostrvima Asanž je "slobodan čovjek", i mogao je slobodno da krene avionom nazad u Australiju.

Američko ministarstvo pravde objavilo je danas da Asanž ima zabranu dolaska u SAD, bez odgovarajućeg odobrenja.

"U skladu sa dogovorom o izjašnjavanju o krivici Asanž ima zabranu povratka u SAD bez dozvole", saopštilo je američko ministarstvo u vrijeme dok je on bio na putu za Australiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније