Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 06. 2024. 08:19 >> 08:28
Čitaj mi:

u Saudijsku Arabiju

Više od milion i po muslimanskih hodočasnika stiglo na godišnji Hadžiluk

Saudijski zvaničnici su saopštili da je više od milion i po hodočasnika stiglo u tu zemlju da prisustvuje godišnjem hadžiluku u Meki, koji počinje u petak.

Zvaničnici su kazali da očekuju da ovogodišnji broj hodočasnika bude veći od onog iz 2023. godine kada je, prema procjenama, bilo 1,8 miliona ljudi.

Jedno od najvećih svjetskih vjerskih okupljanja, hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama. Od svih muslimana se traži da ga izvrše barem jednom u životu ako su fizički i finansijski sposobni za to.

U utorak su se hodočasnici okupili u Velikoj džamiji u Meki, izvodeći ritualni obilazak sedam puta oko Kabe, poznat kao "tavaf" na arapskom, strukture u obliku kocke unutar džamije koja se smatra najsvetijim mjestom islama. Nosili su ihrame, dva nezašivena lista bijelog platna koji podsjećaju na pokrov.

Mnogi su viđeni kako nose kišobrane protiv sunca, na temperaturama koje su juče dostizale 42 stepena.

Kruženje velike gomile ljudi oko Kabe trajaće do prvog dana hadža koji zvanično počinje u petak kada će se hodočasnici preseliti na planinu Arafat na jednodnevno bdijenje, zatim u Muzdalifu, stjenovitu ravnicu udaljenu nekoliko kilometara.

U Muzdalifi, hodočasnici sakupljaju kamenčiće koji će se koristiti za simbolično kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније