Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

26. 06. 2024. 15:42 >> 15:42
1
Čitaj mi:

Vujović

Sa usvojenim medijskim zakonima dali snažan doprinos procesu pristupanja EU

Posvećenost Crne Gore i Vlade evropskoj agendi i mjerljivi rezultati ključ su uspjeha današnje međuvladine konferencije, na kojoj smo dobili pozitivni IBAR, a čime se otvorilo novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije. Administracija Ministarstva kulture i medija, sa usvojenim medijskim zakonima, dala je ovom procesu snažan doprinos, ocijenila je ministarka Tamara Vujović.

"Današnja međuvladina konferencija, na kojoj smo dobili pozitivni IBAR, otvara novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije, a našim građanima približava dugo čekane perspektive i mogućnosti. Nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, na prijedlog Vlade, koji su bili dio uslova za dobijanjem pozitivnog IBAR-a, ostvaren je značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa", navodi se u saopštenju Vujović.

Kako je dodala, ovi zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i cijenjene međunarodne partnere.

"Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju zakona koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja. Nepokolebljivo je naše opredjeljenje za unapređenje medijskih sloboda i demokratskih standarda i zbog toga su transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji na kojima ćemo graditi naš medijski sektor i imati objektivno informisane građane. Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu", naglasila je Vujović.

Kako je naglasila, stvoriće se medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija.

"Spremniji smo nego ikad da pregovaramo i ispunjavamo predpristupne zadatke, koji će ne samo ojačati vladavinu prava u našoj zemlji, već ukupno poboljšati kvalitet života naših garđana. U Evropskoj uniji imamo snažne partnere koji će nastaviti da podupiru svaki naš naredni korak na integracionom putu", naglasila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније