Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

26. 06. 2024. 15:28 >> 15:28
Čitaj mi:

MUJOVIĆ

"Na raspolaganju sam kako bi se prevazišla kriza vlasti u Podgorici"

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović ističe da je za Podgoricu vezan svim svojim bićem i da je na raspolaganju kako bi se prevazišla kriza lokalne vlasti. On upozorava da ispad elektroenergetskog sistema u Crnoj Gori može biti posledica i hakerskog napada, ali i da je još preuranjeno govoriti o mogućem povećanju cijene struje u 2025. godini.

"Kao neko ko živi u Podgorici i ko je za nju vezan svim svojim bićem, stavio sam se na raspolaganje, kako bi se prevazišla kriza lokalne vlasti i kako bi se stvorile pretpostavke za dinamičan i ubrzan dalji razvoj Podgorice, jer Podgorica to zaslužuje. Kako je za konsolidaciju političkih prilika potrebno vrijeme, tako je i u slučaju Podgorice potreban dodatan impuls i mobilisanje svih raspoloživih resursa koji će biti u funkciji njenog razvoja, što je trenutno nešto što nedostaje", rekao je Mujović za portal "Žurnal". 

Uvjeren je da je pred Podgoricom, kao i pred Crnom Gorom svijetla budućnost i "tu smo da to građanima i isporučimo".

Mujović je rekao da je energetski sistem stabilan, država i energetske kompanije pomno prate situaciju kako bi se osigurala sigurnost snabdijevanja kao prioritetni energetski cilj. 

"Incidentne situacije poput ovih su rizik koji se ne može u potpunosti eliminisati, ali je suština da se i u takvim situacijama adekvatno i spremno odgovori kao što je i sada bio slučaj, jer se situacija nakon dva sata u potpunosti vratila u normalu. Još ne znamo šta je tačan uzrok i to će se znati u narednom periodu nakon sprovedenih analiza uzroka. Naš energetski sistem nije izolovan, već je dio uvezanog regionalog i evropskog energetskog sistema koji funkcioniše na principu spojenih sudova u kojem i eksterni faktori mogu takođe da dovedu po ispada, a može biti i posledica hakerskog napada", rekao je Mujović. 

Kao što i u ekonomiji postoje zakonitosti perioda procvata i perioda recesija, dodaje, tako i energetski sistem ima svoje zakonitosti gdje su havarije, ispadi, prekidi u napajanju i gubici na mreži sastavni dio njegovog funkcionisanja.

"Na energetskim subjektima, regulatornim tijelima i državi je da se razvijaju u maksimalnoj mogućoj mjeri bezbjedonosni mehanizmi, ali i vrše ulaganja u infrastrukturu koji ove rizike treba da svedu na minimalnu moguću mjeru. Ono što je najvažnije jeste da je situacija u vrlo kratkom roku stabilizovana i nema razloga za brigu", ukazuje Mujović. 

Upitan o najavama da od sljedeće godine može doći do poskupljenja struje u Crnoj Gori zbog remonta Termoelektrane Pljevlja, rekao je da je o tome preuranjeno govoriti.

"Za sada je najvažnije da smo svi kao društvo svjesni da je pred nama jedan strateški važan projekat ekološke rekonstrukcije koji ulazi u završnu fazu i zbog čijeg uspješnog privođenja kraju 2025. godina neće biti kao ostale godine u energetskom smislu, jer će EPCG morati da nabavlja električnu energiju na tržištu zbog izlaska TE iz pogona. Nema razloga ni za kakvu bojazan, ali je samo potrebno da smo svi kao društvo svjesni da će za TE, a samim tim i za cjelokupan energetski sistem naredna godina biti različita od prethodnih. Država prati situaciju i imamo veliko povjerenje da će EPCG uspjeti da nedostajuću električnu energiju nabavi po najpovoljnim uslovima, i da će se maksimum proizvodnje sačuvati za period zastoja TE kako bi se minimizirala zavisnost od uvoza. U ovom trenutku ne treba ništa prejudicirati, dakle, vidjećemo u narednom periodu kako će se situacija odvijati", kaže resorni ministar.

On kaže da je Crnoj Gori prijeko potreban jedan novi kapitalni energetski objekat.

"I uvjeren sam da će Crna Gora nakon više decenija ubrzo krenuti u realizaciju jednom takvog objekta. Projekti postoje na više lokacija u različitoj fazi zrelosti i mi ćemo ocijeniti koji je to projekat koji najbolje ispunjava stroge kriterijume koji se moraju poštovati", naveo je Mujović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније