Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

26. 06. 2024. 16:00 >> 16:00
14
Čitaj mi:

VUČIĆ

"Od današnjih razgovora sa Kurtijem ne očekujem ništa"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od današnjih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem ne očekuje ništa.

"Da li očekujem neke velike zaključke - ne, ne očekujem", rekao je on novinarima u Briselu gdje se danas sastaje sa Kurtijem u novoj rundi dijaloga na viskom nivou, čiji je domaćin visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Vučić je rekao da je danas razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o odnosu Srbije i EU, evrointegracijama, ali i o globalnim dešavanjima, investicijama, kritičnim mineralnim sirovinama.

"Mislim da imamo novi zamah i priliku, da ne kažem ubrzamo proces evrointegracija, možda bi bilo pretenciozno, ali da te odnose učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda", rekao je srpski predsjednik.

Razgovarao je i sa komesarom EU za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom o agendi rasta, reformama i jedinstvenom tržištu.

Dodao je da očekuje da će prvi novac iz Plana rasta u Srbiju stići prije kraja godine.

Prije trojnog sastanka sa Kurtijem, sastaće se odvojeno i sa Borelom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Pažljivo ću da ih saslušam, ja tim ljudima nemam šta da zamjerim, rade u teškim okolnosima jer imaju nekoga ko mnogo mrzi Srbe i živi za to da napakosti Srbima, a ne da pravi dogovore", rekao je Vučić i dodao da će im ukazati na težak položaj Srba na Kosovu.

Kurti i Vučić su se posljednji put sastali u Briselu 14. septembra 2023, kada su razgovarali o primjeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali taj sastanak nije rezultirao pomakom.

Deset dana kasnije, 24. septembra, dogodio se napad u Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. U sukobima su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni dio pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posljedice na evropski put svake od dvije strane.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su 22. aprila usvojili izmjene i dopune Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom čime su obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu zvanično postale sastavni dio tog poglavlja.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније