Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

02. 06. 2024. 22:26 >> 22:26
Čitaj mi:

i na sljedeću godinu

Proizvođači nafte predvođeni Saudijcima produžili smanjenje proizvodnje

Saudijska Arabija i druge zemlje proizvođači nafte udrušenja OPEK (OPEC) su danas produžili trajanje smanjenja proizvodnje nafte i na čitavu sljedeću godinu s ciljem da održe cijene goriva koje nisu porasle čak ni usred previranja na Bliskom istoku i na početku ljetnje sezone putovanja.

Saudijcima su potrebne veće cijene nafte da bi finansirali ambiciozne planove prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana da skrene ekonomiju zemlje sa izvoza fosilnih goriva na druge izvore prihoda. Više cijene nafte bi takođe pomogle Rusiji da održi ekonomski rast i stabilnost jer troši velike količine prihoda na svoj rat protiv Ukrajine.

U saopštenju organizacije OPEC nakon onlajn sastanka nije navedeno šta će se dogoditi sa dodatnim setom dobrovoljnih smanjenja proizvodnje za 2,2 miliona barela dnevno od strane manje grupe članica alijanse, uključujući Saudijce. Analitičari su očekivali da će biti produženi i ti jednostrani rezovi, koji ističu krajem juna.

Čak ni rat u Gazi i napadi na brodove u Crvenom moru od pobunjenika Huti iz Jemena nisu podigli cijene nafte na 100 dolara po barelu, koja je poslednji put zabilježena u septembru 2022. godine.

Mogući razlozi za to su više kamatne stope, zabrinutost za potražnju zbog sporije od željene ekonomske stope rasta, rast u Evropi i Kini, i povećanje ponude izvan OPEC, uključujući i američke proizvođače nafte iz škriljaca.

Cijene benzina u SAD su u posljednje vrijeme bile stabilne, 3,56 dolara po galonu prošle nedelje, malo manje nego prije godinu dana. To je manje od rekordnog nacionalnog prosjeka od pet dolara po galonu iz juna 2022. godine.

Oscilacije cijena su mnogo manje u Evropi jer tamo porezi čine veći dio cijene goriva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније