Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

01. 06. 2024. 09:13 >> 09:13
Čitaj mi:

NAKON DESET GODINA

Papa će obnoviti apel za mir u Svetoj zemlji

Deset godina nakon što je zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Konstantinopolja i liderima Izraela i Palestine organizovao poziv za mir u Svetoj zemlji, papa Franjo će 8. juna obilježiti ovu istorijsku godišnjicu i uputiti još jedan apel za mir dok se rat u Palestini nastavlja.

Komemoracija će se održati u Vatikanskim vrtovima, na isti dan, međutim, po potpuno devastiranom i razornom scenariju, potvrdio je direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Papa Franja, tadašnji predsjednik Izraela Šimon Peres, predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas i vaseljenski patrijarh Konstantinopolja Vartolomej Prvi, 8. juna 2014. godine, posadili su maslinu za mir i obratili se prisutnima u Vatikanskim vrtovima.

Tom prilikom, papa Franjo je podsjetio predsjednike dvije zemlje da naš svijet ne samo da je „nasljeđe koje nam je zavještano od prošlih generacija, već nam je pozajmljen od naše djece: naše djece koja su umorna, istrošena sukobima i čežnjom za mirom i koja nas mole da srušimo zidove neprijateljstva i da krenemo putem dijaloga i mira, da prevladaju ljubav i prijateljstvo”. Papa je istakao da je stvaranje mira, „mnogo više od ratovanja” i da zahtjeva hrabrost.

„Hrabrost da se kaže da susretu i ne sukobu, da dijalogu i ne nasilju, da pregovorima i ne neprijateljstvima, da poštovanju sporazuma i ne aktima provokacija - za sve ovo je potrebna hrabrost, potrebna je snaga i upornost”, poručio je papa Franja.

Papa je posjetio Svetu zemlju samo nekoliko mjeseci ranije gdje je hodočastio od 24. do 26. maja 2014. godine, povodom 50. godišnjice susreta pape Svetog Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore u Jerusalimu, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније