Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2015. 17:55 >> 18:07
5

"POMOĆ U POSLJEDNJI ČAS"

Otkriveni detalji operacije spašavanja pilota

Televizija "Russia Today" otkrila je danas detalje akcije spašavanja ruskog pilota Konstantina Muraktina, čiji je avion prekujuče srušen od strane turske vojske - za njim su poletjeli helikopteri ruske vojske, od kojih je jedan pogođen, a pomagali su im i specijalci sirijske vojske, koji su na kraju i pronašli pilota.

Spašavanje Muratkina je bilo izuzetno rizično, s obzirom da su drugog pilot oborenog aviona Oleg Peršina, nakon katapultiranja, ubili pobunjenici koji su ga uhvatili.

Muraktin je imao sreće, padobranom je sletio malo dalje, tačno između terorista i sirijske vojske. Aktivirao je svoj uređaj za signalizaciju i nije mu preostalo ništa drugo nego da čeka i nada se, javlja RT.

Čim je stigla informacija da je oboren ruski vojni avion Su-24 iz Kmeimima, ruske z baze u Siriji, odmah je poslat tim specijalaca ruske mornarice, koji je imao zadatak da pronađe i spasi pilota.

"Krenuli smo svega 15 minuta nakon što smo dobili informaciju da su Turci srušili naš vazduhoplov. Riječ je o prostoru između Durina i Turkmenske visoravni, gdje se vode intenzivne oružne borbe. Krenuli smo s tri Mi-8 helikoptera prema vjerojatnoj lokaciji pada", ispričao je izvor blizak operaciji u razgovoru za rusku novinsku agenciju RIA Novosti: 

Kada su se približili lokaciji teroristi su na njih otvorili žestoku vatru, objasnio je on.

Dva helikoptera morala su se zbog toga vratiti nazad u bazu, dok je treći prisilno sletio sletjeti pod paljbom granata. U njemu se nalazilo 12 pripadnika ruske Mornaričke pješadije.

Prvi je iz helikoptera izašao Aleksandar Poznić, kako bi pronašao zaklon od artiljerijske paljbe, pri čemu je poginuo.

U blizini su se nalazili i pripadnici sirijske vojske koji su priskočili u pomoć. Štitili su ruske kolege s tri strane.

"Pojavili su se u pravom trenutku i uspjeli da izvuku naše snage koje su se našle pod paljbom", rekao je izvor blizak operaciji.

Zajedno sa spašenim pilotom kojeg su pronašli na terenu, ruski vojnici su uspjeli da pobjegnu teroristima i vrate se u rusku vojnu bazu.

Spašeni Muraktin, koji je prošle godine na najvećem vojnom takmičenju u Rusiji dobio prvu nagradu za najboljeg navigatora, rekao je da  želi da se što prije vrati u akciju, čim mu doktori kažu da može.

"Moram vratiti dug za svog komandira", rekao je.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније