Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

24. 07. 2024. 12:59 >> 13:24
Čitaj mi:

SJEDNICA U TOKU

Odbornici raspravljaju o skraćenju mandata, opozicija traži izbore

U toku je sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj se raspravlja o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Nije usvojen predlog da inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac bude treća tačka dnevnog reda. 

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić zatražila je da prva tačka dnevnog reda bude inicijativa za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, što su odbornici izglasali. 

Isto je tražio i odbornik DPS-a Andrija Klikovac, koji je poručio da bi za Podgoricu najbolje bilo da se organizuju prijevremeni izbori. 

Klikovac je takođe zatražio i da druga tačka bude "utvrđivanje broja odbornika u Podgorici", te da se o skraćenju mandata glasa odmah nakon te tačke. Odbornici su i za to glasali. 

Tok sjednice:

Odbornik Vasilije Čarapić kazao je da bi novim izborima izborna volja građana bila iznevjerena, jer su upravo oni birali heterogeni sastav.

Takođe je na sjednici kazao da su iz PES-a, nakon rascjepa u njegovoj partiji, pregovarali sa onima koji su je napustili.

"Na tim pregovorima sam trpio uvrede, ali sam ćutao jer sam smatrao da je interes građana Podgorice da dođe do dogovora", kazao je on. 

Nezavisni odbornik Nemanja Baošić poručio je da neće učestvovati u glasanju sa sadašnjom opozicijom.

"Da aktuelna većina treba da padne - treba jer nije uradila ni deset odsto od onoga šo je obećala u kampanji. Neću glasati za skraćenje mandata zbog principa", rekao je Baošić.

Odbornik Pokreta Evropa sad Boris Pejović tvrdi da su građani itekako znali da cijene ES1.

“Evropa sad 2 će se realizovati mjesec prije roka. Tačno je da cijene rastu, da imamo inflaciju. Ali, pogledajte region. Pitanje je kako bi se živjelo sa ovakvim cijenama i pređašnjim platama”, ukazao je on. 

Vanredni izbori - da ili ne? 

Podsjetimo, inicijativu su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), a podršku im je najavio Pokret za Podgoricu.

Ipak, za većinu su im potrebna još tri glasa koje im mogu dati Pokret za promnjene (PzP) ili Građanski pokret (GP) URA.

Iz PzP-a su sinoć najavili da će glasati za smjenu, međutim, danas su dva odbornika te stranke - Mladen Jovanović i Goran Šćepanović najavili da neće poslušati centralu.

Odbornice Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Jevrosima Pejović ranije su najavile da će glasati za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, ali da neće podržati smjenu Injac.

Ako bude skraćen mandat Skupštini, vanredni izbori u Podgorici bi najranije mogli biti održani 29. septembra i morali bi biti raspisani sjutra. 

Kriza vlasti počela nakon raskola u PES-u

Kriza vlasti u Podgorici počela je u martu nakon raskola u Pokretu Evropa sad, kad je taj pokret napustilo pet odbornika koji su oformili Pokret za Podgoricu.

Oni su se sa GP URA i PzP-om dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније