Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Sanjin Vešović

24. 06. 2024. 06:30 >> 06:45
1
Čitaj mi:

mišljenje nvo

"Nakon dobijanja IBAR-a razmisliti o vetingu"

Naša država bi u srijedu, na međuvladinoj konferenciji u Briselu, trebalo da dobije pozitivan IBAR, odnosno izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Put ka IBAR-u utabao je Crnogorski parlament, usvojivši set zakona ključnih za dobijanje zelenog svijetla Evropske unije. Iz nevladinog sektora pozdravljaju angažovanost Vlade i Skupštine, ali ističu da tek slijede institucionalni ispiti, jer se moraju postići i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Polako prolazi vrijeme IBAR euforije i dolazi vrijeme da političke elite ispune obećanje koje su dali u usvajanju cijelog seta zakona. Konkretni koraci podrazumijevju izmjene aktuelnih zakonskih rješenja kako bi se stvorili uslovi za suštinsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", kaže Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Ćupić poručuje da suštinskih reformi nema bez snažnih i nezavisnih institucija.

"Koje moraju da iznesu cijeli posao i da stvore ambijent u kojem će svaki građanin imati osjećaj da zakon važi jednako za sve. Nema vremena za gubljenje, mora se prionuti na posao i marljivo raditi kako bi rezultati bili što prije vidljivi", ističe Ćupić.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu zalaže se za veting u pravosuđu jer je, kako ocjenjuje, u toj oblasti situacija najkritičnija.

"Svi mi znamo koliko je trulo u sudstvu i tužilaštvu i svi mi znamo i svedoci smo toga da većina sadašnjih sudija i tužilaca prosto ne može isporučiti ozbiljne rezultate koji se od nas očekuju u tom nekom narednom periodu", kaže ona.

Mrdović ipak ne vjeruje da u našoj zemlji ima političke volje da se sprovede veting.

"Mi vidimo da nema dovoljno političke volje i kroz IBAR zakone koji su dostavljeni parlamentu, čitav set zakona iz pravosudne oblasti i medijske oblasti je vrlo kritikovan u javnosti", istakla je ona.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju da opipljivi rezultati ne smiju izostati, inače ćemo propustiti dobru priliku da se priključimo evropskoj porodici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније