Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Matijas Brik  [ DW ]

06. 09. 2024. 11:59

Čitaj mi:

Mark-Andre ter Štegen: novi broj 1 na golu njemačkog tima

Posle dugog čekanja Mark-Andre ter Štegen (desno) naslediće Manuela Nojera (levo) na mestu golmana nemačke fudbalske selekcije

Nakon što je Manuel Nojer objavio da se povlači iz reprezentacije, odnosno da više neće nastupati za njemačku fudbalsku selekciju, Mark-Andre ter Štegen reagovao je na uobičajen način – džentlmenski i s puno poštovanja: „Zauvijek prvak svijeta i legenda njemačkog fudbala“, napisao je 32-godišnjak na Instagramu uz fotografiju Nojera kako na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru podiže u vazduh pehar prvaka svijeta osvojen 2014. Ter Stegen je bez sumnje na taj način odao poštovanje svom kolegi, ali je s druge vjerovatno osjetio i određenu dozu olakšanja.

Godinama je, naime, taj čuvar mreže Barselone bio „broj 2“ u dresu njemačke reprezentacije, godinama je bio u Nojerovoj sjenci. I nikada se nije javno žalio. Ter Štegen se nije pobunio ni nedavno, uoči Evropskog prvenstva u Njemačkoj, kada je selektor Julijan Nagelsman odlučio da njegov broj 1 na domaćem terenu bude ponovo Nojer.

Sada bi „Vječiti broj 2“ trebalo da postane „Standardni broj 1“. I dodatno da „oplemeni“ svoju ionako uspješnu klupsku karijeru.

Počeci u Menhengladbahu

Ter Štegen je rođen u Menhengladbahu i karijeru je započeo u domaćoj Borusiji. Nakon 13 godina u omladinskim selekcijama, uslijedio je brz uspon. Kao 17-godišnjak je 2009. potpisao prvi profesionalni ugovor, a nedugo nakon toga tadašnji trener Borusije, Lusijen Favre, odlučio je da Ter Štegen bude prvi golman te ekipe iz Bundeslige.

On tu poziciju nije ispuštao sve do odlaska iz Gladbaha u ljeto 2014. Favre je par godina kasnije rekao da je Ter Štegen „svjetska klasa“. I dodao: „On je izvanredan golman, to je moglo da se vidi već na prvom treningu. Onaj ko to nije vidio, taj je slijep.“

„Dobrodošao u Barsu“ – legendarni golman Andoni Zubizareta (desno) na predstavljanju Mark-Andrea ter Štegena (levo) u Barseloni

Za oproštaj od „njegove Borusije“ potekle su i suze. A nakon emotivnog rastanka i odlaska iz Njemačke uslijedila je selidba u redove velike Barselone. Ključnu ulogu u transferu odigrao je legendarni golman Barselone i tadašnji sportski direktor tog kluba Andoni Zubizareta. „On mi je objasnio šta to znači biti golman Barse, ispričao mi je o istoriji kluba i rekao šta oni očekuju od mene“, otkrio je Ter Štegen. „On me je ubijedio – i riječima i osjećajem.“

Bivši golman Gladbaha je u dresu Barse zapravo trebalo da naslijedi Vivtora Valdesa, koji je napustio klub. Ali, stvari su se razvijale drugačije. Paralelno s angažmanom njemačkog golmana, Katalonci su doveli i Čileanca Klaudia Brava. Bravo je bio standardni golman u ligaškim utakmicama Barselone, a Ter Štegen je čuvao mrežu samo u utakmicama Lige šampiona i Kupa kralja. Tada se činilo da je samo pitanje vremena kada će Ter Štegen da okonča boravak u glavnom gradu Katalonije.

Ter Štegen: „Razmišljao sam o odlasku“

„Neću da lažem, bilo je trenutaka kada sam razmišljao o odlasku, kada sam tražio rješenje“, rekao je Ter Štegen za list „Klub del Deportista“. Ali, ipak to nije uradio, a uskoro je stigla i nagrada za strpljenje: nakon dvije godine tada 24-godišnji Ter Štegen konačno je dobio povjerenje kluba i postao novi broj 1. Bravo je otišao u Mančester Siti.

Mark-Andre ter Štegen je konstanta već godinama, a nedavno je postao i kapiten Barselone

U međuvremenu je Ter Štegen s Barselonom osvojio pet titula prvaka Španije, titulu klupskog prvaka svijeta i Ligu šamiona. U maju je u dresu Barselone odigrao 411. utakmicu i tako pretekao čak i Zubizaretu (410). Jedino Viktor Valdes (535) ima više nastupa na golu Barselone u čitavoj istoriji velikog katalonskog kluba. Osim toga, Ter Štegen je u sezoni 2022./2023. bio proglašen za najboljeg igrača u Španiji, a od prije nekoliko dana je i kapiten Barselone.

Vječiti broj 2

U dresu njemačke reprezentacije stvari su od samog početka bile nešto komplikovanije. Uoči Evropskog prvenstva 2012. Ter Štegen je debitovao za nacionalnu selekciju, samo nekoliko dana nakon što je proslavio 20. rođendan. Tadašnji selektor Joahim Lev uvrstio ga je u širi sastav tima za taj turnir koji se igrao u Poljskoj i Ukrajini. Ter Štegenov debi u početnom sastavu okončan je porazom – 26. maja 2012. u Bazelu Švajcarci su nanijeli težak poraz Njemcima (5:3).

Uslijedio je i poraz (1:3) protiv Argentine, a onda i poraz (3:4) u meču protiv SAD, u kojem je Ter Štegen bio krivac za tragikomičan autogol. Nakon tri nastupa u dresu reprezentacije, bilans mladog golmana bio je užasan: 12 primljenih golova i nekoliko velikih grešaka. A posljedica: selektor je „izbrisao“ Ter Štegena sa spiska putnika za EURO 2012.

Slično je bilo i na Svjetskom prvenstvu 2014. Titulu prvaka svijeta s njemačkom reprezentacijom tada je osvojio Manuel Nojer, a na klupi su sjedjeli još Ron-Robert Ciler i Robert Vajdenfeler. Sve to nije demotivisalo Ter Štegena, on se vremenom izborio za mjesto u A-selekciji, i bio je član ekipe na svim velikim turnirima nakon toga – s izuzetkom Evropskog prvenstva 2021. gdje nije nastupao zbog povrede koljena. Ali, ni na jednom turniru (EP 2016, SP 2018, SP 2022. i EP 2024.) nije uspio da izađe iz sjenke Manuela Nojera. Slika je bila uvijek ista: Nojer brani, a Ter Štegen sjedi na klupi za rezervne igrače.

Mark-Andre ter Štegen (levo) ostao je rezerva Manuelu Nojeru (desno) i na Evropskom prvenstvu 2024.

Ter Štegenovo vrijeme je, kako se tada činilo, došlo nakon katastrofalnog nastupa njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Njemci su ispali već nakon grupne faze takmičenja, a Nojer se na godišnjem odmoru nakon Mundijala teško povrijedio na skijanju. Ter Štegen je preuzeo ulogu prvog golmana i skoro godinu i po bio je standardni prvotimac. Svoje ambicije u dresu njemačke reprezentacije znao je i javno da artikuliše: „Trenutno sam broj jedan, a moja ambicija je da to i ostanem“, rekao je u jednom intervjuu za minhenski list „Zidojče cajtung“.

Težak udarac za Ter Štegena

Ali, stvari nijesu išle onako kako je on to očekivao: Nagelsman je odlučio da prvi golman reprezentacije na domaćem turniru (EURO 2024) bude Nojer, uprkos povremenim nesigurnostima i brojnim kritikama na račun njegovih nastupa. Bio je to još jedan udarac u lice Ter Štegena, ali je on i u tim trenucima znao da pokaže ljudsku veličinu. Međutim, brojni navijači i stručnjaci bili su tada mišljenja da je Nagelsman odustao od osnovnog načela – da brane ili igraju oni koji su u tom trenutku najbolji.

„Njegovi zahtjevi nijesu neopravdani“, rekao je o Ter Štegenu nekadašnji najbolji golman svijeta Oliver Kan za tabloid „Bild“. „Ter Štegenovi nastupi su konstantni, a niti su posljednji turniri nacionalne reprezentacije bili uspješni, niti Manuel Nojer sada djeluje stabilno.“

Svjetska klasa

Odluka Nojera o povlačenju iz reprezentacije otvara vrata Mark-Andreu ter Štegenu kao novom broju 1. U to zapravo nema nikakve sumnje. Španski list „Sport“ je na naslovnoj strano napisao: „Konačno će Ter Štegen postati prvi njemački golman“. I Nagelsman, ali i sportski direktor Njemačke fudbalske federacije (DFB) Rudi Veler puni su riječi hvale za 32-godišnjaka. Svi kažu da je on „svjetska klasa“.

Nagelsman je objavio spisak igrača za utakmicu Lige nacija protiv Mađarske ove subote 7. septembra i Holandije u utorak 10. septembra. I Ter Štegen je na spisku – kao novi broj 1 četvorostrukog prvaka svijeta. „On je to zaslužio na osnovu svojih nastupa, zaslužio je da naslijedi Manuela Nojera“, rekao je za agenciju DPA Lotar Mateus, rekorder po broju nastupa u dresu njemačke reprezentacije. I još je dodao: „Mark-Andre ter Štegen je na to dovoljno dugo čekao.“

*ovaj članak je najprije objavljen na njemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније