Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Folker Vagener  [ DW ]

02. 07. 2024. 07:19

Na red su došli mediji: kraj javnog servisa u Slovačkoj

Zgrada u Bratislavi u kojoj je sedište javnog emitera RTVS

Za slovačku javnu radio-televiziju 20. juna 2024. počelo je da zvoni posmrtno zvono. Narodna rada, parlament te države od 5,5 miliona stanovnika, po hitnom postupku je usvojila sporni zakon o medijima koji je stupio na snagu 1. jula. Ruku za novi zakon o medijima podiglo je 78 poslanika od ukupno 150 – sve redom predstavnici vladajuće nacionalističko-narodnjačke trostranačke koalicije. Opozicija je glasanje bojkotovala.

Predsjednik Slovačke Peter Pelegrini, čovjek od povjerenja premijera Roberta Fica, označio je kraj procesa gašenja javne televizije RTVS i početak rada nove državne televizije STVR. Njegovim potpisom na zakon, posmrtno zvono je odzvonilo i RTVS je postala STVR – Slovačka televizija i radio.

Demonstracije protiv zakona

Ipak, novi zakon ne donosi samo novo ime radiotelevizije. „Bojimo se da novi zakon ima samo jedan cilj: da kontroliše šta će se emitovati“, rekla je novinarka RTVS Sona Vajsova njemačkoj novinskoj agenciji KNA. Pritisak Ficove vlade, kaže, nije ograničen samo na javne medije. To utiče i na privatne TV-kuće i novine, ali i na institucije kulture.

Protesti protiv ukidanja javne radiotelevizije u Slovačkoj: na transparentu piše: „Dalje ruke od RTVS!“

„Danas je parlament definitivno ukinuo slobodne javne medije“, kritikovao je šef najveće opozicione stranke Progresivna Slovačka, Mihal Šimečka. „Od 1. jula je zamijenjen poslušnim i ukroćenim STVR“, rekao je. Njemačko društvo novinara (DJV) takođe je izrazilo zabrinutost. „Raspuštanje javnog emitera je ozbiljno kršenje osnovnih vrijednosti Evropske unije“, rekao je predsjednik DJV Mika Bojšter. On je pozvao Evropsku komisiju da pokrene postupak protiv Slovačke.

Antislovački ili samo objektivno?

Mediji koji kritikuju Ficovu politiku dugo su bili trn u oku premijeru. On i njegova socijaldemokratska stranka Smer-SD slijede otvoreno nacionalistički kurs. U njegovoj trostranačkoj vladi je i ultradesničarska Slovačka nacionalna stranka (SNS). Fico i ostali članovi vlade koriste agresivnu retoriku. Oni kažu da je RTVS bila „antislovačka“ i da se bavila „ilegalnim“ djelovanjem, pri čemu je ostalo nejasno šta se pod time mislilo.

Slovački premijer Robert Fico (arhivska fotografija sa samita EU u Briselu)

Pritom je javni emiter u Slovačkoj do sada uživao visoku ocjenu stanovništva. Demoskopski institut Median SK to je potvrdio u reprezentativnom istraživanju prije samo nekoliko nedelja. Među više od 2.000 anketiranih Slovaka u dobi od 14 do 79 godina, gotovo 30 odsto je ocijenilo da je RTVS najobjektivniji medij u Slovačkoj. Privatni informativni kanal TA3 preferira 17,6 odsto ljudi, a privatni TV-kanal Markiza, koji je takođe pogođen mjerama cenzure, 16,6 procenata.

Zakon kojim bi se riješili sadašnjeg direktora televizije

Novi zakon o medijima takođe je poluga da se vlasti riješe aktuelnog direktora televizije Luboša Machaja. On je na dužnosti generalnog direktora RTVS tek od 2022. godine, a mandat mu je inače pet godina.

Sada bi trebalo da ga zamjeni naslednik kojeg će da imenuje devetočlana komisija. Nju čine četiri člana vlade i pet poslanika, i tu Ficova koalicija ima tesnu većinu. Novi generalni direktor bi vjerovatno trebalo da radi po uputstvima vlade. To ne bi bilo moguće bez ukidanja RTVS.

„Do sada nije predočeno ništa što bi potkrijepilo optužbe za neobjektivno izvještavanje“, rekao je Machaj. „Aktuelna vladina nomenklatura odavno je počela da favorizuje alternativne medije“, dodao je. Tako je na primjer, kako kaže, od ministarstava zatraženo da bojkotuju RTVS.

Protesti bez efekta

Zaposleni u RTVS i javnost su proteklih mjeseci uzalud protestovali protiv ukidanja te kuće. Proljetos su hiljade Slovaka izašle na ulice u mnogim gradovima te zemlje solidarišući se sa svojom javnom televizijom. Protiv zakona o medijima pobunile su se domaća i strana novinarska udruženja, među njima i Evropska radiodifuzna unija EBU.

Ljudi u Slovačkoj nedeljama su protestovali protiv gašenja RTVS - uzalud

Katarina Vajs iz Reportera bez granica kaže da se situacija pogoršava. „Neprijatelji slobode medija postaju sve glasniji u Slovačkoj“, kaže ona.

Nacionalistički poslanik u Parlamentu Roman Michelko, predsjednik parlamentarnog Odbora za kulturu i medije, već je zaprijetio zabranom onim novinarima koji su kritički orijentisani prema vladi. Novo rukovodstvo STVR odlučiće ko ubuduće smije da radi u toj kući.

Roman Michelko, predsednik Odbora za kulturu slovačkog parlamenta

Ali, najveći neprijatelj slobode medija je sam Robert Fico. On je dolio ulje na vatru kada je optužio medije da su odgovorni za napad na njega: 15. maja 2024. on je jedva preživio atentat. Novinar RTVS Vladimir Amirh odbacuje te optužbe. Apsolutno je, kaže, neodgovorno optužiti medije za tako nešto. „Ne postoji nijedan medij, barem kada je riječ o tradicionalnim medijima, koji je pozivao na političko nasilje“, naglašava.

Slovačka – duboko podijeljena zemlja

Slovačka, članica Evropske unije i NATO već 20 godina, postala je najnoviji problem Evrope, i to ne samo kada je riječ o politici prema medijima. Vlada je početkom godine raspustila specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije. Sada su na red došli mediji. „Tužno je što, 35 godina nakon pada granica između istočne i zapadne Evrope, političari i oligarsi drže ovu državu u svojim rukama i odlučuju o budućnosti Slovačke“, ocjenjuje Luboš Machaj, direktor programa na slovačkom javnom servisu koji će uskoro prestati postojati.

*ovaj članak je najpre objavljen na nemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније