Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ivica Petrović (Beograd)  [ DW ]

30. 06. 2024. 08:49

Terorizam u Beogradu: Vehabija, slobodni strijelac?

Policija pred izraelskom ambasadom posle napada

Napad samostrijelom na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu novum je za Srbiju u kojoj do sada nije bilo islamističkih napada.

Informacije koje saopštavaju srpske vlasti su još uvijek šture, i u narednim danima se može očekivati nešto više detalja oko pozadine terorističkog napada.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je saopštio da je ubijeni napadač Miloš Žujović, vjersko ime Salahudin, koji je prešao u islam i preselio se iz Mladenovca u Novi Pazar.

Ministar je obećao opsežnu istragu, i naveo da će se ispitati svi kontakti koje imao izvršilac terorističkog napada.

Napadač bio praćen

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe rekao da su Žujović, kao i neka druga lica, bili praćeni zbog indicija da bi mogli da izvrše ovakvo djelo, ali da je bilo potrebno još nekoliko dana da se prikupe dokazi i izvrše hapšenja.

U Srbiji je u subotu nakon napada proglašen crveni nivo prijetnje od terorizma, što će značiti pojačano prisustvo policije na javnim mjestima, kao i na svim mjestima većeg okupljanja. Policija sa dugim cijevima patrolira tržnim centrima.

Tokom dana uhapšen je I. D. iz Beograda zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je administrator više grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

Sumnja se da je imao svakodnevnu komunikaciju sa Milošem Žujovićem. Policija pretresa kuću pokojnog napadača, a primjetno je i pojačano prisustvo policije u Novom Pazaru.

Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost u Vladi Srbije Usame Zukorlić osudio je teroristički akt u Beogradu. Kako je rekao, on osuđuje napad i kao „neko ko je porijeklom Palestinac“.

„Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe“, rekao je on.

Zukorlić je takođe istakao da je „društvena stabilnost na ovim prostorima krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posljedice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti“.

Zatvorena ulica kod ambasade

Dešavanja u Gazi – okidač terorizma?

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević pretpostavlja da teroristički napad „ima veze sa onim što se dešava u Gazi“. „Ali je svakako iznenađenje što je ovdje riječ o domaćim militantima“, kaže Prelević za DW.

„Državi Srbiji je poznato postojanje vehabija, i ona nakon ovoga mora da djeluje na više načina. Najprije da se odredi oko događanja u Gazi, ali i da se pošalje poruka da to što je ranjen srpski pripadnik žandarmerije neće na bilo koji način uticati na sukob na Bliskom Istoku“, ocjenjuje naš sagovornik.

Izolovan slučaj i solo akcija?

Naše službe moraju pratiti djelovanje tih grupa, ali i svih drugih koje žele da terorizmom postignu neke ciljeve, ali mislim da plan naših službi ne smije biti samo hapšenje, ističe Prelević.

„Kada dođete do hapšenja, već se nešto desilo. Zato se mora djelovati proaktivno, kako ne bi uopšte došlo do terorističkih akata. Tu je dragocjeno i učešće vjerskih predstavnika, jer mislim da ovo što se desilo zaslužuje i jedan multikonfesionalni odgovor“, navodi Prelević.

„Vrlo je takođe važno ustanoviti da li je djelovao sam, da li je ovo jedina planirana akcija ili je njegova ideja bila da se njegovo ime nađe u novinama“, naglašava Božo Prelević.

On procjenjuje da napad vjerovatno nije posebno dobro planiran jer je jedina meta bio srpski žandar, a ne osoblje ambasade – koja, uostalom, subotom i ne radi.

„Moje mišljenje je da ovdje imamo slučaj slobodnog strijelca, i sada bi trebalo ispitati njegove kontakte, i gdje je obučen da ovo izvede na takav način. Ali, imajući na umu čitavu genezu napadača meni ovo više liči na neku nestabilnost. Neke odgovore ćemo, nadam se, dobiti narednih dana“, ocjenjuje Božo Prelević za DW.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније