Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

27. 02. 2023. 10:31

Da li je autor popularnog stripa „Dilbert“ rasista?

Skot Admas i „Dilbert“

Skot Adams, autor poznate serije kratkih stripova „Dilbert“, u kojem se na inteligentan i uvrnut način kritikuje svakodnevica kancelarijskog života, kaže da je pomalo iznenađen talasom kritika i najavom prestanka objavljivanje njegovog stripa.

„Bijelci, izbegavajte crnce“

Sve je počelo na Jutjub-kanalu „Prava kafa sa Skotom Adamsom“ (Real Coffee with Scott Adams) gdje se taj autor osvrnuo na jedno reprezentativno istraživanje javnog mnjenja kompanije „Rasmusen riport“ koja je postavila pitanje da li se ispitani slažu s izjavom „U redu je biti bijelac“. Samo 53 odsto ispitanih građana afričkog porijekla odgovorilo je da se slaže s tom izjavom.

Adams je na to rekao da su pripadnici afro-američke zajednica u SAD „rasistička grupa koja širi mržnju“ i bijelcima je preporučio da se ne druže sa crncima. „Sudeći po tome kako stvari trenutno stoje, najbolje što bi trenutno moglo da se preporuči bijelcima jeste da se drže podalje od crnaca“, rekao je Adams.

Nekoliko dana kasnije on je relativizovao svoje izjave rekavši da bi svako trebalo da izbjegava grupu koja ga ne poštuje, ali je istovremeno i dodao da unutar svake grupe ima osoba koje razmišljaju drugačije.

-pročitajte još: Rasizam je u Njemačkoj dio svakodnevice

Masovni bojkot „Dilberta“

Nakon toga, uslijedila je serija objava dnevnih listova i medija u SAD koji su najavili da ubuduće neće objavljivati stripove „Dilbert“. „Mi ne možemo da budemo kuća onima koji šire rasizam“, poručio je dnevnik „Plejn diler“ iz Klivlenda. Prije toga je i mreža „Ju-Es-Ej tudej“, koje izdaje čitav niz dnevnih novina, najavila bojkot Skotovog stripa. Istim putem krenuli su i moćni „Vašington post“ i „Los Anđeles tajms“.

Adams sada kaže da su mu optužbe za rasizam „uništile ugled“. U jednom komentaru na Tviteru ocjenio je da ovakve reakcije pokazuju koliko je pravo na slobodno izražavanje mišljenja u SAD ugroženo. On isto tako tvrdi da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

U njegovu obranu ustao je i Ilon Mask koji je u jednom Tvitu izjavio da su mediji ti koji su rasistički, ali u odnosu na bijelce i građane azijskog porijekla.

nk (ap/rtr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније