Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

20. 08. 2024. 11:35 >> 11:35
Čitaj mi:

"STVAR REALNOSTI, NE FORME"

Preokret: Osnažiti instrumente smanjenja ekonomske zavisnosti OSI

Preokret se zalaže za punu društvenu integrisanost osoba sa invaliditetom, a da bi to bilo stvar realnosti, a ne forme, potreban je čitav niz mjera od kojih za neke nije neophodno veliko vrijeme i napor, kazao je Nikola Zekić iz Preokreta.

Osobe s invaliditetom se u svim segmentima života,kako ocijenjuje, suočavaju sa raznim problemima.

"Kako bi se ovaj hronični problem rješavao na sistemski način, nužno je kako na državnom tako i na lokalnom nivou snažiti instrumente smanjenja ekonomske zavisnosti. Socijalna davanja moraju biti izjednačena i usaglašena sa životnim standardom, a lična invalidnina omogućena većem broju osoba sa invaliditetom. U tom smislu nužno je inicirati izmjene zakona koje će podrazumijevati povećane kazne onim poslodavcima, za koje se utvrdi da osobu nisu zaposlili zbog invaliditeta", navodi Zekić.

Dodaje da je poželjno da nevladine organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom, budu izdvojene kao prioritetna i posebna kategorija u konkursima za projekte i pristup fondovima koji bi trebalo da crpe sredstva iz oporezivanja kladionica, lutrije i uopšte igara na sreću.

"Ta praksa je nekada postojala, ali je ukinuta. Kroz samo dva navedena primjera ukazujemo na put grananja i dograđivanja sistema koji će osobama sa invaliditetom omogućiti da žive dostojanstveno, i da uistinu budu produktivni građani društva, ne uprkos svom invaliditetu, već zbog toga što za to imaju uslove i sistemsku podršku. Sistem je onoliko učinkovit i pravedan koliko omogućava svim građankama i građanima da iskažu svoje potencijale, a ne da ih isključuje na bilo koji način iz društvenog, kulturnog, ali i privrednog života zajednice. Treba nam preokret u tom pravcu", zaključuje Zekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније