Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

27. 06. 2024. 19:14 >> 19:14

mujović i šimun

Unaprijediće energetsku efikasnost u nikšićkoj bolnici i DZ na Koniku

Ministri energetike i rudarstva Saša Mujović i zdravlja Vojislav Šimun potpisali su danas sa kompanijom Roaming Montenegro ugovor o radovima na Opštoj bolnici Nikšić i Doma zdravlja na Koniku, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u tim zdravstvenim ustanovama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva, ugovor je potpisan U okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza (MEEP 2)”.

Mujović je kazao da, dan nakon velike državne pobjede na međunarodnom nivou i dobijanja IBAR-a, nastavljaju da rade dobre stvari za Crnu Goru, da postane udobno i lijepo mjesto za život.

On je istakao da su svi svjedoci da vrlo često sa najvećim pijetetom govori o energetskoj efikasnosti i njenom značaju i da stalno potencira da je energetska efikasnost i ulaganje u nju podjednako važno kao i ulaganje u nove izvore energije.

“Danas je veliko zadovoljstvo što imamo priliku da nastavimo jedan projekat koji je uspješan i koji je započet još 2009. godine sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj”, rekao je Mujović.

Kako je kazao, glavni zadatak tog projekta jeste da se poboljša energetska efikasnost u javnim zgradama, što je jako bitna oblast.

“Do sada je uloženo nešto više od 13 miliona EUR, rekonstruisane su 33 javne institucije i to 24 zdravstvene, osam obrazovnih institucija i jedan studentski dom“, rekao je Mujović.

On je naglasio da poboljšanjem energetske efikasnosti računi za utrošenu energiju postaju manji.

“Ako se to kvantifikuje možemo reći da su uštede na nivou preko 40 odsto, što zaista daje puni smisao i veliku težinu cijelom ovom projektu. Takođe, treba napomenuti da se upravo od tih ušteda stvaraju dodatni, novi fondovi koje možemo iskoristiti za nova ulaganja u pogledu poboljšanja energetske efikasnosti“, istakao je Mujović.

On je naglasio važnost stepena zadovoljstva korisnika usluga javnih zdravstvenih ustanova gdje njihov osjećaj komfora i ugodnosti u takvim uslovima, a nakon sprovedenih dosadašnjih rekonstrukcija, povećan za preko 90 odsto.

Prema njegovim riječima, sa jedne strane štede, a sa druge poboljšavaju uslove za život građana.

“Danas smo potpisali projekat koji se tiče renoviranja Opšte bolnice u Nikšiću kao i Doma zdravlja na Koniku“,rekao je Mujović.

On je dodao da nema nikakvu dilemu da će građani Nikšića i stanovnici jednog od najmnogobrojnijih naselja u Podgorici- Koniku osjetiti benefite svega što su danas potpisali.

“Nastavljamo da gradimo našu Crnu Goru i vjerujemo da ćemo svakim danom pokušati da napravimo makar male iskorake i učiniti sve da ova država dobije ono što zaslužuje“,poručio je Mujović.

Šimun je rekao da je danas potpisan ugovor sa kompanijom ROAMING MONTENEGRO za unapređenje energetske efikasnosti u Opštoj bolnici Nikšić i to na glavnoj zgradi, uključujući Psihijatrijsko odjeljenje i Dječiji dispanzer, kao i na zdravstvenom objektu Konik Doma zdravlja Podgorica.

“Vrijednost ugovora je gotovo 1,2 miliona EUR. Ugovor se odnosi na izvođenje radova na: zamjeni fasadne bravarije, postavljenju tremo izolacije na fasadi, postavljanju termoizolacije krovnih ravni, zamjeni i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje”, rekao je Šimun.

On je kazao da je u toku i evaluacija ponuda za izbor izvođača radova na objektima Dom zdravlja Bar i Dom zdravlja Herceg Novi.

“Podsjetiću da Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo energetike i rudarstva implementiraju projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, sa ciljem unapređenja objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranje boljih i komfornijih uslova za rad zaposlenih i boravak pacijenata u zdravstvenim ustanovama”, kazao je Šimun.

On je podsjetio da je do sada kroz projekat u zdravstvene institucije uloženo oko 10,3 miliona EUR, a energetski su adaptirane 24 zdravstvene ustanove.

Kako je naveo, adaptirani su KCCG, uključujući Institut za bolesti djece, bolnice u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Kotoru i Baru), specijalne bolnice Risan, Brezovik i Psihijatrija Dobrota, kao i 11 domova zdravlja i dvije zdravstvene stanice.

U toku je izvođenje radova u pet zdravstvenih ustanova i to: domovi zdravlja Podgorica-Blok V, Danilovgrad i Mojkovac, Zdravstvena stanica Žabljak i Opšta bolnica Nikšić.

Radovi na svim tim objektima trebalo bi da budu završeni do 1. septembra.

”Zahvaljujući ovom projektu značajno se unapređuju uslovi u zdravstvenim ustanovama, ali se primjenom mjera energestke efiksanosti ostvaruju i značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije, što će svakako imati i finansijske benefite”, zaključio je Šimun.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније