Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Aleksandra Sjekloća [ Dnevnik TVCG ]

13. 10. 2024. 08:06 >> 08:08
Čitaj mi:

"SVETI STEFAN PROVIDENCA"

Miloševa neobična priča: Gradi brod repliku Galeona iz 17. vijeka

Dalmatinac Miloš Knežić, rođen u Metkoviću na Neretvi, u porodici čuvenih graditelja brodova već osam godina sam gradi brod repliku Galeona iz 1629. godine.

Iz porodice je potekla velika ljubav, ali znanje o brodarstvu. Devedesete godine ga nose u svijet filma, gdje Miloš iza scene uči i uspješno savladava posao scenografa koji ga dovodi čak i do Holivuda. 

Tu je naučio da napravi što okom vidi.

"Moj otac, stari kapetan i brodar slao bi me da pomažem majstorima da mijenjamo daske na brodu. Tako su uvijek slal djecu da budu, što bi se reklo, s ruke. Tako sam sa majstorima učio zanat", započinje Knežić priču za Dnevnik TVCG. 

Brod "Sveti Stefan Providenca" svojim jedrima će ispisivati neku novu istoriju, a i podsjećati na slavnu tradiciju našeg pomorstva.

"To je kulturna i istorijska priča. Nismo mi narod od juče", kaže Knežić. 

Namjena broda će se mijenjati kroz vrijeme. Dominanto će se koristiti u turističke svrhe, ali i za razna snimanja filmova, serija i spotova.

"Moji su planovi da bude na servisu i turističkoj organizaciji. Predvidio sam da pođem u Ministarstvo turizma i da razgovaram malo o tome kako da malo poboljšamo naš turizam", zaključuje Miloš. 

Brod Providenca će biti završen u aprilu 2025. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније