Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džo Tajdi - sajber-dopisnik, BBC Svetski servis  [ BBC ]

06. 09. 2024. 11:42   >>  14:10

Nigerija i internet prevare: Braća osuđena u SAD za „seksualno ucenjivanje” tinejdžera koji je izvršio samoubistvo

Sedamnaestogodišnji Džordan Demej izvršio je samoubistvo nakon što se našao na meti braće Ogoši.

Džordan Demej grli majku na fotografiji
BBC
Džordan Demej sa majkom

Dvojica braće, koji su na metu uzeli sedamnestogodišnjaka za „seksualno ucenjivanje", osuđena su na 17 godina i šest meseci zatvora u SAD.

Braća Ogoši iz Lagosa obmanula su Džordana Demeja da im pošalje eksplicitne slike pretvarajući se da su devojka njegovih godina - a potom ga ucenjivala.

Demej se ubio manje od šest sati nakon što su počeli da pričaju na Instagramu.

To je prvo uspešno krivično gonjenje Nigerijaca u SAD za seksualnu ucenu, koja je postala sajber-zločin u ubrzanom porastu, često povezivan sa Nigerijom.

Džordanova majka Džen Bjuta držala je u rukama slike sina na suđenju i plakala dok je čitala izjavu o posledicama koje je zločin imao po žrtve.

„Uzdrmana sam do same srži svoga bića", rekla je ona.

Pozdravila je okončanje suđenja, ali je rekla da ne postoji dobar ishod ovog tragičnog slučaja.

Džordan Demej je bio popularan đak iz Mičigena.

Semjuel Ogoši (24) i Samson Ogoši (21) poslali su mu zahtev za prijateljstvo na Instagramu pretvarajući se da su lepa devojka njegovih godina, a potom počeli da flertuju sa njim.

Čim su dobili eksplicitne slike od tinejdžera, počeli su da ga ucenjuju za stotine dolara, preteći da će objaviti slike onlajn njegovim prijateljima ako ne posluša.

Džordan im je poslao onoliko novca koliko je imao i upozorio prevarante da će se ubiti ako budu podelili njegove slike.

Kriminalci su odgovorili: „Odlično… Učini to brzo - inače ću te ja naterati."

Džon Demej je rekao federalnom sudu u gradu Marketu, u Mičigenu, da još uvek ima noćne more nakon što je pronašao mrtvog sina u dečjoj sobi.

Ispričao je da je njegova porodica bila prisiljena da se preseli kako bi pobegla od uspomena.

Braća su se izjasnila krivim u aprilu za zaveru seksualnog iskorišćavanja tinejdžera u Mičigenu i širom SAD.

Još trideset osam drugih američkih žrtava takođe je identifikovano na meti ovih ljudi.

Njih 13 bili su maloletni.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Braća su sedela na sudu u narandžastim zatvorskim kombinezonima sa lisicama na rukama.

Njihovi advokati rekli su da su zločini braće bili motivisani zloupotrebom droge i kulturom seksualnih ucena koja je normalizovana u Nigeriji.

Sudija je rekao da su zločini pokazali „bezočno nepoštovanje ljudskog života", naročito kad se ima u vidu da su nastavili da jure žrtve nakon što su saznali da je Džordan umro.

Obojica braće su se izvinila Džordanovoj porodici.

„Izvinjavam se porodici. Doneli smo lošu odluku kako ćemo zarađivati novac i voleo bih da to možemo da promenimo", rekao je Samson Ogoši.

U prvom slučaju ove vrste, američka policija je prošlog leta pronašla kriminalce u Lagosu i uspešno ih izručila radi suđenja.

Semjuel i Samson Ogoši
Nigerian Police
Semjuel i Samson Ogoši

Još jedan Nigerijac povezan sa Džordanovom smrću i drugim slučajevima opire se izručenju.

Govoreći za BBC u maju iz Džordanovog porodičnog doma u gradu Market, Džordanova majka je pohvalila policiju i njihov rad na pronalaženju ucenjivača.

Rekla je da su joj osećanja pomešana povodom toga što su se braća Ogoši našla iza rešetaka.

„Olakšanje je što će neko odgovarati za zločin, ali nema ničeg dobrog što može da proistekne iz ove situacije za moju porodicu niti za porodicu krivih pojedinaca", rekla je ona.

„Nedostaje mi moj sin više nego što to mogu da vam opišem, ali majci te dvojice sigurno takođe nedostaju njena dva sina. I ona je samo nevini posmatrač zločina seksualne ucene", rekla je Džen Bjuta.

Istraživači i službe za sprovođenje reda i zakona ukazuju na Nigeriju kao žarište ovog tipa zločina.

U aprilu su dvojica Nigerijaca uhapšena nakon što je đak iz Australije izvršio samoubistvo.

Još dvojici se sudi u Lagosu posle samoubistava petnaestogodišnjeg dečaka u SAD i četrnaestogodišnjaka u Kanadi.

Nigerijske vlasti takođe sarađuju sa policijom u Škotskoj kako bi istražile slučaj 16-godišnjeg Mareja Dauija, koji je izvršio samoubistvo u decembru.

Australijska policija objavila je zamućenu fotografiju dvojice optuženih „seksualni" ucenjivača
NSW Police
Australijska policija objavila je zamućenu fotografiju dvojice optuženih „seksualni" ucenjivača

U januaru je američka sajber-kompanija Institut za istraživanje mrežne zaraze (NCRI) ukazala na mrežu nigerijskih naloga na TikToku, Jutjubu i Skribdu koji dele savete i scenarije za seksualnu ucenu.

Mnoge od rasprava i snimaka vode se na nigerijskim „pidžin" dijalektu.

Nigerijski profesor za sajber-bezbednost Adededži Ojenuga sa Državnog univerziteta u Lagosu kaže da se nada da će vest o osuđivanju Nigerijaca dopreti do kriminalca i odvratiti ih od daljih zločina.

„Slučaj braće Ogoši je već poslao loš signal. Čuo sam sa ulice da je imao uticaja i možda neće odvratiti kriminalce od takvih zločina, ali će verovatno smanjiti njihov broj", kaže on.

Došlo je i do porasta broja lokalnih žrtava, a profesor Ojenuga kaže da je nigerijska policija imala izvesnog uspeha u borbi protiv kriminalaca.

Ovo nije prvi put da su neki pripadnici nigerijske mlade, tehnološki pismene populacije prigrlili nov talas sajber-zločina.

Izraz „Jahu bojs" koristi se da bi opisao deo populacije koji koristi sajber-zločin kako bi zaradio za život.

On potiče još od ranog talasa prevarantskih mejlova o nigerijskom princu iz dvehiljaditih koji se širio preko Jahu mejl servisa.

Doktor Tombari Sajb, iz firme za sajber-bezbednost Didžital Futprints Nigerija, kaže da su sajber-prevare kao što su seksualne ucene normalizovane među mladima u zemlji, ali se nada da će se vest o presudi braće Ogoši brzo raširiti.

„Oni sajber-kriminal doživljavaju kao zločin bez krvi, sa potencijalno unosnim finansijskim nagradama. Ovaj slučaj mora da dobije dovoljnu pokrivenost kako bi pokazao ovim mladim ljudima da seksualne ucene mogu da dovedu do gubitka života i dugih zatvorskih kazni", kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније