Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

28. 07. 2024. 14:06   >>  14:25

Olimpijske igre u Parizu 2024: Srpski strelac Damir Mikec bez medalje, mučenje vaterpolista sa Japancima

Mikec bio prvi u kvalifikacijama, u finalu slabo pucao. Vaterpolisti Srbije jedva pobedili Japan, uz čak 15 primljenih golova. Džudista Bunčić u debiju na Igrama stao u četvrtfinalu.

damir mikec
REUTERS/Amr Alfiky
Damir Mikec posle eliminacije u finalu

Damiru Mikecu, srpskom takmičaru u streljaštvu, na Olimpijskim igrama u Parizu nije pošlo za rukom ono što je učinio tri godine ranije u Tokiju - da donese Srbiji prvu medalju.

Iako je u kvalifikacijama bio najbolji, u finalu discipline vazdušni pištolj sa 10 metara mnogo lošije je pucao i završio je kao sedmi.

Mikecu ostaje još jedna šansa za medalju u mešovitoj konkurenciji, gde će u utorak pucati zajedno sa srpskom reprezentativkom Zoranom Arunović.

Arunović je u subotu podbacila u kvalifikacijama u istoj disciplini - vazdušni pištolj sa 10 metara.

Vaterpolisti Srbije, osvajači zlatnih medalja u Tokiju i Rio de Žaneiru, mučili su se sa Japanom u 1. kolu turnira u Parizu, što je podsetilo na meč u Brazilu 2016. godine kada su bili na ivici ambisa, ali su se potom uzdigli i osvojili zlato.

Nova generacija srpskih vaterolista tesno je pobedila Japan u Parizu - 16:15.

Džudista Strahinja Bunčić u prvom nastupu na olimpijskim igrama stigao je do četvrtfinala, ali će imati priliku da se se kroz repasaž bori za bronzu.


Proverite znanje: Olimpijski kviz


Drugi dan Olimpijskih igara:

  • Džudo

Milica Nikolić u subotu nije uspela da napravi iskorak u odnosu na Igre u Tokiju pre tri godine, ali je zato u debitantskom nastupu na OI Strahinja Bunčić pokazao da je velika nada.

Posle pobeda u prve dve borbe u kategoriji do 66 kilograma, Bunčić je stao u četvrtfinalu, gde ga je iponom pobedio moldavski džudista Denis Vijeru.

džudo, strahinja bunčić
REUTERS/Arlette Bashizi
Bunčić u borbi sa Italijanom Mateom Pirasom
džudo, strahinja bunčić
REUTERS/Kim Kyung-Hoon
  • Vaterpolo

Teško izvojevana pobeda srpskog tima protiv Japana u 1. kolu olimpijskog turnira u Parizu.

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je branilac olimpijske titule primio čak 15 golova protiv Japana, koji je odigrao najbolju utakmicu poslednjih godina.

Samo zahvaljujući najiskusnijem, Dušanu Mandiću, koji je postigao sedam golova, Srbija je izbegla neprijatno iznenađenje.

vaterpolo, srpski vaterpolisti
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Japanci, brzi i okretni, zadavali su mnogo problema srpskom timu, koji je promenio generaciju, a posebno u situacijama sa igračem više, što je bila gotovo nerešiva enigma za odbranu Srbije.

Japanci su vodili 8:7 na poluvremenu, da bi Srbija preokrenula na 11:8 u trećoj četvrtini.

Ni tri gola nisu bila dovoljna Srbiji da mirno privede meč kraju.

Japanci su napravili seriju i izjednačili na 12:12.

U finišu meča, Mandić je postigao presudan gol za 16:15, iako su Japanci imali poslednji napad.

vaterpolo, srpski vaterpolisti
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Pored Srbije i Japana, u grupi B su i Australija, Španija, Mađarska i Francuska.

  • Veslanje

Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, predstavnici Srbije, u disciplini dubl skul su kao prvi u repasažu izborili plasman u polufinale.

Hrvatski dvojac bez kormilara, Martin i Valent Sinković, plasirao se u polufinale.

  • Plivanje

Srbiju je u nedelju predstavljao i plivač Velimir Stjepanović, ali je ostao bez finala u plivanju slobodnim stilom na 200 metara.

  • Streljaštvo

Strelac Lazar Kovačević nije se kvalifikovao u finale discipline vazdušna puška na 10 metara, ali zato jesu dva hrvatska reprezentativca, Miran Maričić i Petar Gorša.

  • Tenis

Srpski teniser Dušan Lajović počinje olimpijski turnir mečom protiv Nemca Maksimilijana Marterera, trenutno 111. igrača na ATP listi.

Vest dana sa teniskog olimpijskog turnira je da se Australijanac De Minor, šesti igrač sveta, povukao u pojedinačnoj konkurenciji zbog povrede kuka.

  • Odbojka

Odbojkaši Srbije će na megdan Francuskoj, što će biti njihov prvi nastup na Olimpijskim igrama posle 12 godina. U grupi su još i Slovenija i Kanada.

  • Košarka

Ženska košarkaška reprezentacija igra protiv Portorika, dok je u muškoj konkurenciji meč dana u 1. kolu grupne faze Srbija - SAD.

U Grupi A sa košarkašicama Srbije su još i Kina i Španija.

Košarkaši Srbije i SAD na Olimpijskim igrama poslednji put su se sreli u finalu 2016. godine u Riju. Amerikanci su ubedljivo pobedili - 96:66.

Posle SAD, rival selekcije Srbije u drugom kolu 31. jula biće Portoriko, a poslednjem kolu, 3. avgusta protivnik je selekcija Južnog Sudana.

Na otvaranju Grupe C, košarkaši Južnog Sudana ostvarili su istorijsku pobedu nad Portorikom 90:79.

Južni Sudan je predvodio Karlik Džons sa 19 poena i po šest skokova i asistencija, koji je najavljen kao novi igrač beogradskog Partizana.

Plasman u četvrtfinale obezbediće po dve najbolje ekipe iz svake grupe (A, B i C), kao i dve najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije.

Kiša koja je padala u petak i subotu u Parizu zaprljala je Senu i prisilila organizatore da otkažu triatlonski trening planiran za nedelju ujutro u reci.

Ipak, uvereni su, kažu, da će takmičenja u tom sportu ipak biti održana u Seni u utorak i sredu.

Organizacioni odbor Igara, Međunarodna triatlonska federacija, kao i lokalne vlasti doneli su zajedničku odluku o otkazivanju plivačkog dela triatlona.

Nisu objavili nivo bakterije ešerihije koli i enterokoka u vodi, ali su naveli da je prioritet zdravlje sportista.

Uoči Olimpijskih igara, organizatori su se trudili da očiste Senu u kojoj se nije plivalo decenijama, a da bi uverili da je sve u redu, gradonačelnica An Idalgo i drugi zvaničnici su se okupali u reci neposredno pred početak Igara.

Prvi dan OI:

Srpski teniser Novak Đoković u subotu je ubedljivo savladao Australijanca Metjua Ebdena u prvom kolu (6:0, 6:1) i zakazao duel sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom, ukoliko Španac pobedi Martina Fučovića u prvom kolu.

„Nismo igrali dugo. Pa, mi smo baš ovde odigrali poslednji meč, ako se ne varam 2022, kada me je pobedio u četvrtfinalu ili polufinalu.

„Imali smo nas dvojica neke epske, spektakularne duele na ovom terenu. Ništa manje ne očekujem ni sada, iako on ne igra tenis kao na svom vrhuncu... ali ne igram ni ja", kazao je Đoković posle pobede nad Ebdenom.

Novak Đoković
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Zorana Arunović je u subotu u drugačijem raspoloženju napustila streljanu, pošto nije uspela da se plasira u finale u disciplini vazdušni pištolj sa 10 metara.

Ona je zauzela 10. mesto u kvalifikacijama, a osam najboljih je prošlo u finale.

Džudistkinja Milica Nikolić završila je takmičenje u Parizu porazom u osmini finala od Laure Martinez Ablende iz Šanije, pošto je u prvom kolu savladala Marušku Štandar iz Slovenije.

Veslačica Jovana Arsić u disciplini skif bila je treća od šest takmičarki prvog dana Olimpijskih igara i plasirala se među 24 učesnice četvrtfinala bez repesaža.


Pogledajte: Pet noviteta na OI u Parizu


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније