Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

28. 07. 2024. 13:54 >> 13:53
2

80 godina od genocida

Bečić: Veličke žrtve da konačno dobiju dostojno spomen obilježje

Povodom obilježavanja 80 godina od genocida u selu Velika predsjednik Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić kazao je da je na predlog te stranke Skuptina Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Velici i obavezala državu da se sistemski sjeća ovog masakra. Za to će se, kako je kazao, posebo zalagati u mandatu ove vlade kako bi veličke žrtve konačno dobile dostojno spomen obilježje, ali i mjesto u istoriji koje su zaslužile.

"Danas obilježavamo 80 godina od zločina počinjenog u selu Velika. Jedan od najstrašnijih i najvećih zločina u drugom svjetskom ratu, u odnosu na broj stanovnika kraja u kome je počinjen. Tog julskog dana niko nije slutio da će nacističke vojne formacije i SS trupe na najmonstruozniji način, skoro nezapamćen, staviti tačku na život za preko pet stotina veličkih staraca, žena i djece, što ovu crnogorsku ranu čini još većom i dubljom, a nije da ih je u našoj istoriji bilo malo. Surovost masakra u Velici, ali i neuništivost ovog naroda najbolje pokazuje zapis nacističkog oficira, nakon što je vidio dijete koje se hrani na mrtvoj majci, a koje i sa ove distance ledi krv u žilama: 'Ovaj narod je neuništiv! Hrane svoje iz mrtvih grudi…'. Rezolucijom o genocidu u Velici, koja je, na naš predlog, usvojena u crnogorskom parlamentu, vječno smo veličke mučenike upisali u stranice palih heroja za slobodu, koji su svoje živote nesebično položili da bi Velika i Crna Gora živjele u slobodi i miru", navodi se u saopštenju predsjednika Demokratske Crne Gore i potpredsjednika Vlade Alekse Bečića.

Ističe da su Rezolucijom obavezali i državu Crnu Goru da se sistemski sjeća ovog masakra.

"I za to ću se, kao zamjenik premijera, posebno zalagati u mandatu ove Vlade, kako bi veličke žrtve konačno dobile dostojno spomen obilježje, ali i mjesto u istoriji koje su svojim svetim mučeništvom zaslužile. Svaka žrtva je jednako bolna i tragična, a usvajanjem rezolucija koje su obuhvatile sve žrtve tragičnih zbivanja na Balkanu, bez obzira na njihovo ime i prezime, postali smo jedina zemlja regiona koja se suočila sa ružnom prošlošću ovih prostora i time pokazala svoju istorijsku opredijeljenost za civilizacijskim napretkom na putu prema porodici evropskih zemalja!", kazao je Bečić.

Posebno je, kaže, ponosan na činjenicu da predvodi jednu od rijetkih stranaka koja glasajući za sve rezolucije, odnosno osude svih genocida i zločina, u parlamentu nije podijelila žrtve na vjere i nacije.

"Tako da pojedine mjere koje se ovih dana preduzimaju, a čiji predlozi dolaze iz Crne Gore, sa namjerom da koriguju postupanje i politiku naše stranke, su potpuno neosnovane i neće postići željeni efekat. Naša posvećenost principima pravednosti, suvereniteta i jedinstva ostaje čvrsta i nepokolebljiva. Slava svakoj paloj žrtvi za slobodu, vječna slava veličkim mučenicima!", poručio je Bečić u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније